Back to top

Sparetips fra mig og "Miserly Moms"

Bogen "Miserly Moms" af Jonni McCoy (da: Sparsommelige mødre) giver en masse praktiske råd til at spare og være miljøvenlig. Her er et resumé af den, blandet med mine egne råd.For nogle år siden lånte jeg nogle bøger om sparsommelighed af en veninde. Disse bøger åbnede min verden for en helt ny tilgang til penge. Jeg har altid været typen, der brugte for mange penge – men ikke mere! Med disse bøger gik det med et op for mig, hvad omkostningerne ved mit overforbrug er: jeg stresser altid over penge, jeg har brug for at tjene relativt mange for at betale af på gæld, og jeg går ud fra at det ikke betyder noget at spare lidt her og der.

Nu skal det være slut! Jeg ved, at det allervigtigste for mig er at have råd til at være hjemme med min søn, og at min mand kan være her sammen med os. Vi ved, at vi vil arbejde så lidt som muligt og ikke tjene mere, end vi reelt har behov for. Dette er det allervigtigste for os. At vi derudover med denne holdning vil spare andre mennesker og miljøet for rigtig meget, er absolut også værd at tage med i overvejelser.

Bogen Miserly Moms giver en masse gode sparetips. De mest interessante gengiver jeg nedenfor, sammen med mine egne tips. 

11 retningslinjer til dem, der vil være sparsommelige:

1.Lad være med at forvirre sparsommelighed med selvfornægtelse.
2.Fjern de små og skjulte spild af dine penge.
3.Hold øje med fødevarepriser.
4.Lad være med at købe alt det samme sted.
5.Køb stort ind (på tilbud), når det er muligt.
6.Lav dit eget, når det er muligt.
7.Udeluk færdiglavet mad.
8.Skær ned på kød.
9.Brug alt.
10.Spis suppe med brød en gang om ugen.
11.Tilbered mange måltider på en gang og frys dem ned.

Længere nede omtales følgende emner:

Stræk sæsonen.
Gaver og specielle lejligheder
Babypleje
Personlig pleje
Tøj
Rengøring og vask
Til børn1.Lad være med at forvirre sparsommelighed med selvfornægtelse.

Når du bruger penge, så tænk først ”Har jeg brug for det her, gør det mig lykkelig og er det i overensstemmelse med mine værdier?”. Det gælder selvfølgelig ikke kun fødevarer men måske især andre ting. Det lyder måske lidt hippie-agtigt, men faktum er, at man ikke kan klare sig for en lav indkomst, hvis man samtidig føler, at man kun bliver glad af at købe.
Sæt dig mål. Skriv ned, hvorfor det er, du gerne vil spare penge. Sæt papiret op et sted, hvor du tit ser det. Det hjælper at huske på, at man gør det her, så man har råd til at passe børnene hjemme eller arbejde mindre.

2. Fjern de små og skjulte spild af dine penge.

Skriv ned i detaljer, hvad dine penge går til. Så kan du nemt se, hvor du bruger for meget.
Hvis du har brug for at shoppe for at få det bedre, er det fordi noget andet er galt – fx arbejder du måske for meget for at have råd til at shoppe osv., osv…
Lav et budget og hold dig til det!
Planlæg evt. din menu omkring tilbud.
Bliv mere organiseret. Læg alle regninger samme sted og sørg for at betale dem til tiden (skriv måske i din kalender hver d. 30.) for at undgå rykkergebyrer. Bruger du netbank, kan du med fordel indtaste betalingerne og så bare skrive datoen på for hvornår de skal betales, hvis det er lidt fremme i tiden. Du kan også bruge PBS, men måske koster det??
Hvis du har lån, sørg for at have det billigste, hvis det er muligt.
Hvis du har svært ved at være disciplineret omkring penge, tag kun så meget med ud at handle, som du ved fra din indkøbsseddel, at du har brug for.

3. Hold øje med fødevarepriser

Skriv ned i en lille notesbog hvad de forskellige varer, du køber koster forskellige steder, så du kan sammenligne og vælge det billigste.
Spar på snacks ved kun at købe begrænset – så er det bare væk, når der ikke er mere og man må vente til næste uge/måned.
Spar på al mad ved selv at lave fx müesli, bage brød, sandwichboller til frokost o.l.

      4. Lad være med at købe alt det samme sted

Ingen forretning har de laveste priser på alt, og det er derfor smart at købe ind forskellige steder. Brug her dine noter for at finde det billigste sted.
Planlæg dine indkøb og hold dig til din liste!! Spis inden du tager af sted, så du ikke for nemt fristes til at impuls-købe hurtig mad.
Lad være med at planlægge en shopping-dag. Der er ikke noget mere kedeligt for børn end at skulle i flere forretninger, så du ender nemt med at give op i den første forretning og dermed bruge for mange penge. Planlæg en menu for en uge (måske måned) frem og tag derefter rundt til de forskellige forretninger, 1 per dag.
Pas på med udsalg! Somme tider er udsalgspriser højere end hverdagspriser på andre tidspunkter af året. Det gælder især for januar-udsalg o.l.
Brug gerne indkøbsforeninger – især hvis medlemskab er gratis og der ikke forventes et mindstekøb. Man kan spare mest, når man gør det i flok.
Jonni McCoy opfordrer til at udveksle tjenester, og det er en rigtig god ide – problemet er bare, at det ikke er lovligt i Danmark. Dog gør mange af os det alligevel, og det kan faktisk lade sig gøre at spare ret mange penge. Fx kender jeg en, der fik en større tandoperation (3000,- +) gratis ved til gengæld at tilbyde tandlægen at lave en hjemmeside (han er professionel web designer).
Prøv altid at købe så tæt på kilden som muligt. Køb en gros gennem en indkøbsforening som Øko-shop.
Køb ind sammen med venner, hvis der er tale om et meget stort indkøb.
Lån dit værktøj og andre ting ud til venner og naboer og lån til gengæld deres. Vi behøver ikke alle eje en stiksav eller en trailer.
Køb brugt! Se på loppemarkeder – især på små private er der tit fantastiske fund til ingen penge. Større, mere organiserede loppemarkeder er dyrere, da standholdere her også skal betale ”husleje”.
Genbrug alt, hvad du kan! Bagepapir, glaskrukker, you name it.
Byt dig til nyt! Arranger en byttecentral og få nyt tøj til babyen, legetøj, møbler o.l., samtidig med at du kommer af med dit gamle til andre på et skrabet budget. Hvis du har dårlig samvittighed over ikke at donere dit gamle til en hjælpeorganisation, så donér en del af det, du sparer til en organisation efter eget valg. Husk i øvrigt, at når du køber tøj hos en genbrugsforretning, så betaler en del af prisen for forretningens husleje etc, og derfor er det en mindre del af dine penge, som går til gode formål, end hvis du donerer direkte. (Husk også, at organisationer som UFF har haft et meget tvivlsomt ry.)

      5. Køb stort ind på tilbud, når det er muligt

Læs reklameaviser og planlæg dine indkøb efter dem. Lad dog være med at købe ting, du ikke har brug for, bare fordi de er på tilbud!!
Køb gerne større mængder af de ting, du bruger meget – fx en 5 kg. sæk ris. Hvis du ikke bruger ret meget af et produkt, kan dette dog ikke betale sig.
Køb stort ind af ting, du bruger hver dag – fx toiletpapir. Lad være med at vente til du HAR brugt det sidste af den sidste rulle med at købe nyt – så ender man for tit i 7-11 og betaler dyrt for at få lov at tørre måsen…
Hvis du fx køber et stort glas tomatpure, kan du med fordel fryse det i små portioner, hvis du ved, at du ikke når at bruge det op, inden det er for gammelt. Alternativt lav mad med det hele og frys ned i middagsportioner.
Gem syltetøjsglas o.l. til fremtidig opbevaring af forskelligt.
Jonni McCoy anbefaler at opbevare mad i fryseren i plastposer, da det kræver betydeligt mindre fryserplads end tupperware o.l. Dermed kan man i en lille fryser have færdig mad til lang tid.

6. Lav dit eget, når det er muligt.

Bag brød selv. Det smager ofte bedre, behøver ikke at tage lang tid og er vanvittigt besparende. Brug bolle-opskrifter med koldhævet/langtidshævet dej, som ikke skal æltes, men bare klattes op på bagepladen. Brug 5 minutter på at smide en dej sammen om aftenen, lad den hæve natten over og klat den op på bagepladen med skeer næste morgen. Brug surdej i stedet for gær – man sparer kun lidt, men det er sundere.
Hjemmelavet is smager fantastisk, og du kan også lave ispinde selv med blendet frugt og juice.
Dyrk dine egne grøntsager, hvis du har have. Hvis ikke kan du faktisk stadig dyrke, fx krydderurter i potter.
Lav mad af årstidens grøntsager. Mange grøntsager er meget dyre udenfor årstiden.
Lad være med at lade dig narre af fedt-fri mad. Køb alm. og spis lidt mindre. Når fedtet er taget ud, er der ofte tilsat noget andet for at give smag – fx aspartam, bvadr! Det samme gælder for de fleste sukkerfri produkter. Hjemmelavet mad er desuden ofte mindre fedt- og sukkerholdigt end færdigmad, inkl. take away.

7. Udeluk færdiglavet mad.

Frosne retter og pulvermad og især take away er mange gange så dyre som hjemmelavet mad, for slet ikke at tale om dårligere. Vi har alle dage, hvor vi kommer sent hjem og ikke orker at lave mad. Sørg for til disse dage at have en velforsynet fryser med hjemmelavet mad. Lav dobbeltportioner, når du alligevel laver mad, og frys det halve ned (tag det fra inden det kommer på bordet, da man har en tendens til at spise mere, når der er mere, hvis du forstår…).
Pak altid en lækker frokost, når du skal af sted. Det er for dyrt at stå et eller andet sted og blive sulten, og det tager ikke lang tid lige at klappe en sandwich sammen. Hvis din medbragte frokost ikke er tiltalende, kommer du også nemt til at købe noget andet.
Køb altid ting, som er så lidt forarbejdede som muligt. Køb fx aldrig ost i skiver – det er helt vildt, når man sammenligner kilopriser, hvor meget producenten skal have for at svinge ostehøvlen her!

8. Skær ned på kød.

Edit 11/2011:

Jeg er sikker på, at man kan klare sig med kød mindre end 7 dage om ugen. Men man kan også gøre andre ting end at undgå kød. Nu har jeg været vegetar og fundet ud af at det ikke er så sundt som det siges og spiser derfor kød igen. Men jeg gør ting som fx at købe en hel kylling og bruge først kødet (der er typisk til 2-3 dage) og dernæst koge skroget for at få en supernærende og helsebringende suppe, der kan bruges til risotto, kogevand til ris (halvt suppe, halvt vand) eller selvfølgelig bare til suppe :-) Der er i hvert fald til 4 dage i sådan en kylling. Du kan gøre det samme med kød fra andre dyr - brug knoglerne til supper og dit immunforsvar vil takke dig :-)

Soya er en rigtig dårlig erstatning for kød, fordi det er så ufordøjeligt og mistænkes for at være hormonforstyrrende.

Men andre bønner, og linser, er fin proteinmad, hvis de tilberedes rigtigt. Det er ekstremt vigtigt at iblødsætte samt koge længe nok. Jeg vil anbefale dig at kigge godt på indisk mad her - de laver altså de bedste linseretter ever :-)

      9. Brug alt.

Brug frugt, der er ved at blive kedelig til at lave smoothies eller is.
Lav en menuplan, som tager hensyn til alt, hvad du køber af forgængelig mad. Lad være med at lave en halv pakke champignon ligge og blive ubrugelig. Lav dobbeltportioner, når du bruger en halv pakke af noget, som hurtigt forgår.
Frys vinrester i en isterningbakke – brug til saucer.
Riv brødrester og endeskiver på rivejern og gem i fryseren til når du har brug for brødkrummer/rasp.
Slatten selleri og gulerødder kan genoplives i koldt vandbad i nogle timer eller fryses ned til senere brug.
En tube er ikke nødvendigvis tom, fordi du ikke kan klemme mere ud af den. Prøv at klippe den over og skrabe resten af indholdet ud med en kniv eller ske (dette tip er rigtig godt, hvis man utjekket nok har glemt og købe tandpasta og står og mangler en aften – eller hvis man ikke har fået købt mere af barnets favoritpostej og der bare skal kunne komme en mad mere ud af den tube).
Der findes masser af denne slags tips – se på nettet, læs bøger eller spørg dine bedsteforældre!

      10. Spis suppe med brød en gang om ugen.

Brug aldrig pulversuppe – sørg for at lave større portioner, så du kan fryse. Suppe er billig og nærende mad, især med linser og hjemmebagt grovbrød.
Saml rester af grøntsager o.l sammen i en bakke i fryseren og brug dem til at lave suppe af.
Lav selv din egen fond ved at koge knogler som nævn ovenfor. Frys ned i mindre portioner.

      11.Tilbered mange måltider på en gang og frys dem.

Jonni henviser til et par bøger, hvori forfatterne beskriver, hvordan man kan bruge et par dage på at lave mad og fylde fryseren og derefter ikke behøver at bruge ret meget tid i køkkenet resten af måneden. Det sparer penge i udgifter til el og ganske afgjort også tid set over en hel måned. Jeg ved ikke om jeg vil have lyst til at prøve dette, men jeg ser afgjort en stor værdi i at have en fuld fryser, så man aldrig står i den dumme situation med ikke at have tid/energi til at lave et ordentligt måltid.
Man kan spare plads i sin fryser ved som tidligere nævnt at opbevare mad i plastposer. Hvis de er flade kan de stables eller stilles op som bøger på række.

Stræk sæsonen

Nedenstående tips er brugbare, hvis du har rigtig mange af en af de nævnte grøntsager:

Fuldmodne tomater fryses uden forbehandling til senere brug ved fx tomatsauce (skindet falder af dem uden at de skal flås). Mange andre grøntsager kan også fryses uden forbehandling.
Citroner kan presses, hvorefter citronsaften fryses i isterningbakker og gemmes i plastposer. Man kan herefter optø citronsaften efter hvor meget, man skal bruge. Man kan også rive citronskal og gemme i fryser til senere brug ved bagning.
Lav selv tørret frugt-snacks af æbler ved at skære dem i tynde skiver og bage dem i ovnen ved lav varme natten over.

Gaver og specielle lejligheder

Det giver sig selv: Lad være med at købe gaver, der er dyrere end du har råd til – heller ikke til dine børn. Lav gerne så meget som muligt selv (det sætter næsten alle pris på alligevel), og hvor det ikke er muligt, så planlæg dine gaveindkøb og gør dem i rigtig god tid, så du har mulighed for at finde frem til den bedste handel. Gave indkøb i sidste minut er for dyrt og for dumt – man vidste jo godt at onkel havde fødselsdag i morgen for flere måneder siden! Hold øje med tilbud og køb så – det gør jo ikke noget at man har gaven liggende nogle måneder, før den skal gives.
Lad være med at lave dyr mad, når du skal have gæster, hvis du ikke har råd. De kommer jo mest for at besøge dig, og ikke for at føle, at de er på en dyr restaurant! Find på noget spændende, som ikke koster det vide ud af øjnene. Brug lidt tid på at kigge i kogebøger eller på nettet.
Hvis du gerne vil holde fest men ikke har råd til en masse mad og drikke, så hold et sammenskuds-gilde! Folk bliver ikke sure, hvos man inviterer dem og beder dem medbringe noget – de vil højst sandsynligt hellere end komme med noget end slet ikke at blive inviteret.
Find på alternativer til dyre biografture, tivoli-ture eller middage. Tag på picnic. Lån dvd´er på biblioteket. Køb årskort til Zoo, hvis du ved, at du gerne vil komme der ofte – det giver adgang til alle zoologiske haver i DK.

Babypleje

Jonni skriver om hvordan hun har sparet på forskellige udgifter. Jeg tilføjer mine egne:

Jeg har sparet på bleer ved at lade Storebror være blefri. Det kan du læse mere om her.
Jonni har prissammenlignet engangsbleer med stofbleer. Denne sammenligning bør man gøre selv med danske priser. Jeg mener dog, at der er andre fordele ved at bruge stofbleer end økonomiske. Mange sammenligninger er baseret på, at man tørrer sine bleer i tumbler, hvilket naturligvis både er dyrere og dårligere for miljøet end at hænge dem op. Hvis man bruger foldebleer/indlæg og blebukser kan man spare betydeligt, vil jeg mene, da foldebleerne kan bruges til alle aldre og kun bukserne skal skiftes ud, når barnet vokser. Til gengæld skal man kun have et begrænset antal blebukser, da de ikke nødvendigvis skal vaskes efter hver brug men bare tørre. Kig på priserne på de forskellige typer stofbleer – der er meget stor forskel! Personligt er jeg meget glad for Fuzzibunz, men de er i den dyre ende af skalaen. Kan evt. købes hjem gennem Øko-shop.
Jonni nævner amning som en måde at spare penge på modermælkserstatning på. Jeg synes der er mange andre og bedre grunde til at amme, men lad gå.
Babymad kan laves selv meget billigere og bedre. Grøntsager kan koges og moses, og frugt kan pureres.
Brug ikke engangsklude – det er bedre for miljøet og pengepungen at bruge rigtige vaskeklude. Lav dine egne billigt af gamle håndklæder, som klippes i passende stykker. Skyl dem evt. kort i koldt vand eller slet ikke (hvis der ikke er afføring på), og put dem i en lukket spand/pose, indtil du vasker.
Køb ikke servietter til at vaske babyens numse, når I er ude. Vrid et par klude op i vand (sæbe er ikke nødvendigt) og læg dem i en plastpose.
Vask ikke dit barns hår med shampoo! Det er unødvendigt (medmindre de har rullet sig i noget ubeskriveligt), og shampoo får bare hovedbunden til at danne mere sebum. Det er grunden til, at så mange af os har fedtet hår. Vask barnets hår med vand og en gang imellem med rasul sæbe (ikke at forvirre med rasul shampoo, som er shampoo tilsat rasul).
Det er ikke nødvendigt at bruge pudder. Mange indeholder skumle stoffer, og kartoffelmel lyder måske godt og naturligt men er et fremragende voksemedium for svampe-bakterier! Hvis det er nødvendigt et behandle en blenumse, så prøv at smøre med mandelolie ved hvert bleskift og lad endelig barnets numse få så meget luft som muligt. Ved diarre, undgå at vaske barnets numse for meget – tør kun med vat med mandelolie (eller anden madolie) på hver gang du skifter ble.
Kogtvandsklude er et andet gammelt råd til røde numser: Klip små klude (10 X 10 cm) af et gammelt lagen el.lign. og kog dem i en gryde og lad dem køle af. Fisk en våd klud op og læg i bleen ved bleskift. Skift ikke for sjældent (jeg ved godt, at man kan nøjes med 4 engangsbleer om dagen, men det er altså ikke ligefrem sundt for barnet!). Kludene kan ligge i gryden i op til 24 timer. Kog derefter op igen i nyt vand.
Man kan med fordel købe legetøj på private loppemarkeder. Ofte er det særdeles billigt og tingene er for det meste pæne. Køb brugt, når det er muligt, eller byt dig frem.
Hvis du ikke kan købe brugt, så køb på tilbud.
Husk i øvrigt på, at især de mindste ofte har allermest glæde af enkle ting. Mange børn er vilde med køkkenting som skeer, gryder, tupperware o.l.
Køb barnevogn og klapvogn brugt. Overvej først, om du overhovedet har brug for det. Ved køb af brugte vogne, læg mærke til standen – folk tager somme tider overpriser for den slags gammelt skrammel.
Brug en babyslynge. Har du ikke råd til at købe en, kan du selv sy en udmærket slynge. Se hvordan på www.altomslynger.dk. Du kan også købe en brugt eller måske arve fra en veninde.

Personlig pleje


Menstruationskopper kan spare en for utroligt mange penge. En menstruationskop kan bruges mindst 10 år og koster ca. 300 kr. Hvis man bruger engangsbind eller tamponer bruger man nok omtrent 40 kr. per menstuationsperiode. Det bliver på ti år til lige under 5000 kr.!!! Det er så de monetære besparelse – en anden ting er omkostningerne i form af miljøproblemer ved fremstilling og bortskaffelse for ikke at tale om hudgener (jeg fik altid svamp før i tiden). Disse undgås helt ved at bruge en menstruationskop.
Man kan også bruge natursvampe ved menstruation. De bruges om tamponer og kan bruges i et par år. Disse har samme fordele som ovennævnte.
Der findes flere forhandlere af stofbind, som er rigtig gode for både dig og miljøet. Du kan dog også lave dine egne af lidt fleece, et gammelt håndklæde, et lille stykke vandfast stof samt et par trykknapper.
Brug naturlige alternativer til det meste hudpleje. Vaseline er babyolie (mineralsk olie) er restprodukterer ved olieraffinering. Brug i stedet hjemmelavede cremer med voks og vegetabilske olier. Vulkansk sæbejord (rasul) kan bruges til kropsvask, hårvask, håndvask og barbering. Brug vegetabilske olier, flydende eller faste (sheasmør kan varmt anbefales til meget tør hud og eksem) til creme, lotion og babynumser. Udskift din deodorant med eukalyptusolie og børst tænder med hjemmelavet tandpulver eller en god tandpasta (Urtekrams kan stærkt anbefales). Alm. tandpasta indeholder ofte triclosan (hold dig fra det!!!) eller natrium lauryl sulfat (som er totalforbudt i Tyskland i tandpasta!). Lav selv balsam ved at bruge urte-udtræk tilsat eddike, som blødgør og ikke lugter!! Bland din egen parfume af æteriske olier. Se mere, når jeg engang får tid til at lave min egen hjemmeside med opskrifter o.l. på www.heltnaturligt.dk.


Tøj

I vore dage er vi vant til at smide ud og købe ind – ikke bare når noget er slidt men allerede før det. Det er en dyr vane.

Køb brugt, når det er muligt. Brugt tøj behøver ikke ligne din farmors gaderobe! Det er muligt at købe fantastisk (mærke)tøj brugt. Ikke alle genbrugsforretninger er lige gode eller billige, så se dig for.
Byt tøj med venner.
Reparer tøj, der går i stykker. Få din mor eller bedstemor til at vise dig, hvordan du lapper sokker, hvis du ikke ved det. Det er fjollet at købe helt nye sokker, hvis de er af den dyre uld-slags, bare fordi der er et lille hul på hælen.
Hvis du skal købe nyt, så køb, når der er udsalg. Dette gælder både, hvis du vælger at købe almindeligt tøj, og hvis du køber økologisk tøj. Køb ind sammen med andre for at opnå rabatter (spørg efter dem!), eller kb ind gennem en forening.
Sy dit eget tøj! I mange tilfælde er der penge at spare, og så kan du få det præcis, som du vil have det.


Rengøring og vask

Nogle af disse råd kommer fra en notesblok, som Jonni fandt fra sin bedstemor. Ingen tvivl om at man før i tiden også kunne finde på at bruge skrappe midler, men ikke i samme grad som i dag. Resten af rådene er mine egne. Se flere råd på www.miljoeogsundhed.dk.

Brug indiske vaskenøddeskaller til maskinvask. Det er 100 % biologisk, supereffektivt og endda meget billigt. Købes i helsekost eller gennem Øko-shop foreningen. Vaskenøddeskallerne kan ved udtræk danne en flydende sæbe, som kan bruges til opvask (også i maskine), alm. rengøring, håndvask og hårvask!
Brug aldrig skyllemiddel. Hvis dit tøj bliver stift efter at have hængt til tørre, kan du give det 5-10 minutter i tumbleren. Tøj, som bliver elektrisk kan tumbles med en klud vredet op i en blanding af 1 del skyllemiddel til 4 dele vand.
Brug flydende vaskemiddel eller opvaskemiddel fortyndet 1:1 med vand i en sprøjteflaske til at forbehandle pletter på tøj. Alternativt kan du bruge udtræk af vaskenøddeskaller.
Brug naturligt blegemiddel (sodium percarbonate). Fås i helsekostforretninger. Brug det kun, når det virkelig er nødvendigt (er det fx nødvendigt, at dine lagner er kridhvide?).
Brug eddike- eller citronsyre, når du skal fjerne kalk – også i elkedlen. Det skader ikke vandmiljøet og er billigt. Brug ikke kaustisk soda. Eddike er fantastisk til at slå bakterier ihjel. På fliser kan du sprøjte en blanding af vand og lidt eddikesyre, som du lader sidde et par timer og derefter vasker af med en skuresvamp.
Ved stoppede afløb kan du hælde kogende vand igennem flere gange for at opløse fedt- og sæbepropper. Fjern hår regelmæssigt. Skil hellere afløbet ad og rens manuelt end at hælde kemikalier i vandet – de fjernes ikke i rensningsanlæg!
Brug gamle, hullede t-shirts o.l. til klude ved at klippe i stykker. Vask efter brug – smid ikke ud medmindre de er helt olierede.
Smør ovn og bageplader ind i brun sæbe, dæk til med film og lad sidde natten over. Så er det lige til at vaske af, og ovnen er ren.
Vask vinduer med en blanding af varmt vand og eddike – så bliver de rigtig blanke.
Natron fjerner lugt lige så effektivt som Rodalon, er billigere og meget mere miljøvenligt. Natron har utallige muligheder.
Lav din egen afløbsrens af natron og eddike i forholdet 1:2. Hæld først natron i afløbet og derefter eddike. Luk til og skyl efter med kogende vand. Forebyggelse kan ske ved ugentligt at hælde lidt salt i afløbet og skylle efter med kogende vand.
Til hårdkogte pletter på tøj kan man bruge glycerin, som indgnides og bliver på mindst 2 timer og derefter vaske tøjet almindeligt. Brug ikke boraks, selvom det anbefales af Joni og mange andre – det er reproduktionsskadende!!


Til børn

Lav selv modellervoks. Brug bolsjefarve i stedet for frugtfarve, da der skal en betydeligt mindre mængde til.
Lav legetøj med børnene af pap - papkasser er den magiske ingrediens, som fantasi er lavet af ;-)

Kommentarer

Øv, kan ikke komme til at se sparetipsene. Ku ellers godt bruge et par stykker:)

hov, den er da smuttet!! jeg skal snarest se på det :-)

Jeg kunne også godt bruge flere af dine gode sparetips :)
Håber du snart får tid til at se på det. Og så ellers tak for en god hjemmeside.

TA-DAAHH :-D

Jubii! Jeg snupper lige en kop te, og så skal "tipsene" studeres.

Jeg elsker gode sparetips - så tak for listen. Det er jo især fedt når man kan spare både kroner og miljøet på en gang - og det er der jo mange af tipsene der hjælper til :)

Sikke en masse gode sparetips - især er jeg glad for tippet vedr. at lave sin egen afløbsrens, da det lyder nemt, billigt, men mest af alt uskadeligt for miljøet. Jeg har længe haft det skidt med at bruge toiletrens, men har ikke kunnet finde et alternativ :)

Dem kunne jeg godt tænke mig at læse!
"Miserly moms" er jo til at købe på nettet, men dem du lånte af din veninde, hvad er det for nogle? Er der nogle du særligt kan anbefale?
Kunne især godt tænke mig lidt inspiration til at ændre mit forhold til forbrug og penge, altså ikke bare sparetips men nogle gode tanker og idéer der kan give mig en peptalk og et spark i røven :-)
Har søgt efter bøger om emnet på bibliotek.dk men kan ikke rigtigt finde noget...
Julie

Kan man bruge kartoffelmel som transperant pudder i ansigtet?

Godt spørgsmål! Jeg ved det faktisk ikke - du må lade det komme an på en prøve en dag hvor du ikke skal ud af døren :-D Og meld gerne tilbage, hvis du vil!

Bogen "the money or your life" også godeideer

Ja, den er rigtig god! Find den her.

Spørgsmål?

Kommentarer er deaktiveret - skriv til mig via kontaktformularen, hvis du har spørgsmål.