Back to top

Podeagi

En podeagi er en af de fikse asiatiske slynger, også kaldet ABC'er (Asian baby carriers), ligesom Mei Tai og Onbuhimo. Denne er en af mine favoritter til en lille bebs som Lillebror på 5 mdr., da det er utrolig nemt at få ham rigtig højt op på ryggen, så han kan følge med i, hvad jeg laver.Podeagi'en har en krop med bare to stropper foroven og kan nemt sys selv. Vælg gerne stof, der ikke er for kraftigt til denne type stropper (vikle-stropper, som er et-lags og meget brede) og evt. en kraftigere type til kroppen.

Der er mange måder at sy denne slags slynge på. Man kan lave polstrede stropper, som er smallere, og man kan lave kroppens bredde som man ønsker. Eksemplet herunder er lavet af stofrester, hvilket bestemte længde og bredde for mig :-)

Siden denne vejledning blev lavet, er jeg blevet klogere og har bla. fundet frem til følgende til næste gang:
jeg ville lave den bredere - gerne 45-50 cm - og mindst 70 cm lang. og så ville jeg lave polstrede stropper på 15 cm i bredden. jeg ville polstre med fleece 1-2 lag og kun ca. 150 cm ned. undlad at polstre den del af stroppen, som sys fast på kroppen. jeg ville lave stropperne 2-2,5 m lange, afhængig af din str. jeg ville også polstre kroppen med fleece, 1-2 lag. jeg lavede den jo med påsyet polstring foroven, men har siden tænkt, at hele kroppen kunne fores med fleece, som kunne pilles ud, hvis man ikke syede de 2 lag stof sammen forneden - måske bare et stykke ind fra hver side. og så ville jeg ikke sy stropperne på lige i hjørnerne, men lidt inde på kroppen. hvis du primært bærer i rygsæk, skal du ikke vinkle stropperne 45 grader, men nøjes med 30. bærer du med krydsede stropper, bør de være 45 grader vinklet.

Du skal bruge:
Et stykke stof til kroppen: Det skal gerne ligge dobbelt for at give god støtte. På billedet ses et stykke stof, som ligger dobbelt og måler 63 cm i højden og 32 i bredden (det er foldet i den ene side og måler derfor altså 64 i bredden). Det må gerne være både bredere og længere - denne slynge passer næsten kun til en meget lille bebs. Jeg havde dette vinrøde hør liggende, som jeg syntes passede fint til formålet.
  2 stykker rimelig tyndt stof til stropper: På billedet ser du et stykke foldet sammen på tværs. Det er 32  x 200 cm. Jeg har brugt økologisk bomuldssatin fra Vivatex, fordi det var det, jeg lige havde, men det er et superlækkert stykke stof!  
  Fordi der ingen hovedstøtte er på en podeagi, ville jeg gerne have et tørklæde at tage bagom hovedet på Lillebror, når han uundgåeligt falder i søvn omme på min ryg :-) Jeg havde en bredde af bomuldssatinen liggende, og den passer meget fint til det - men jeg vil sige, at den er for kort til alle, som ikke er af smølfestatur! Brug bare et hvilket som helst tørklæde - jeg havde bare kun et grønt og syntes ikke, det lige matchede :-) 
  Så skal der bare et lille stykke fleece til! Jeg har lavet min polstret i den øverste kant og brugte derfor et dobbelt stykke fleece i næsten samme bredde som kroppen og med en højde på 8 cm. Polstringen gør, at det ikke kan komme til at snære baby. Om det er nødvendigt er der sikkert flere meninger, men jeg gjorde det for en sikkerheds skyld.
Hvis du syr kroppen af ét stykke foldet i den ene side som her, skal du folde det ud og sy fleece-stykket fast i den ene side. Sæt det fast med nåle og sy hele vejen rundt i fleece-stykket - polstring skal ikke kunne flytte sig.
   Læg så kroppen dobbelt, ret mod ret, for at sy den sammen. Syr du den af to stykker, skal du sy på de to langsider og foroven. Er den ud af ét stykke som her, skal du kun sy foroven og langs den ene side. Lav ca. 1½ cm sømrum. For oven skal du sy præcis langs med fleece-stykkets kant som vist på billedet. For neden har jeg syet hjørnerne skrå - se nedenfor.
  Sådan ser den ud, inden den vendes på vrangen (altså, retten).
  Og her er den så vendt ud! Det er bagsiden man ser her, hvor syningerne, der holder fleecen på plads, er synlige - de ses jo ikke foran.
  Når den er vendt ud, bukkes kanterne forneden ind og sættes sammen med nåle. Der laves så en stikning hele vejen rundt om kroppen. Sy 1 cm inde i bunden men mindst 1 cm inde resten af vejen rundt. 
pod10 Så skal stropperne på. De er først syet i siderne og bunden, helst med dobbelt ombuk og en stikning. Når man bruger brede stropper, skal de plisseres, før de sys på. Bruger du smallere, polstrede stropper, kan de bare sys på ved hjørnerne på samme måde som disse men uden at være plisserede, forstås :-)

Læg stoffet med retten nedad. Marker midten af stroppen. Fold ind fra siderne og sæt nåle i arbejdet. Lad kanterne vende udad.

Fastgør derefter stroppen til hjørnet af kroppen. med nåle.
pod11 Jeg har syet rundt i kanten af kroppen oveni den syning, der var der i forvejen. Derefter har jeg syet den fast diagonalt med 3 syninger som vist her.

Jeg har ikke bukket kanten på stroppen ind her, fordi jeg var doven :-) Det kan man godt gøre - så ser det lidt bedre ud, og ombukket generer ikke barnet eller bæreren.
Sådan ser den færdige podeagi ud.

Spørgsmål?

Kommentarer er deaktiveret - skriv til mig via kontaktformularen, hvis du har spørgsmål.