Back to top

Plastposer - hvad er alternativet?

På en hjemmeside så jeg en tæller, der fortalte om, hvor mange plastposer der forbrugs verden over. Jeg blev så chokeret - jeg tror den talte omkring 20.000 per sekund!

Der er al mulig grund til at begrænse sit forbrug at plastposer. De er ikke nedbrydelige og lever omkring 1000 år på en losseplads. Her forbrænder vi naturligvis vores affald, men vi er jo ikke dumme - vi ved jo godt at forbrænding ikke lader os slippe af med vores problemer uden videre. Der frigives stoffer og CO2 til vores forpinte luft, og slaggerne er fulde af gift, som siver ned i jorden.

Mange af os bruger plastikposer, som om der ingen morgendag er. Vi bruger måske et par affaldsposer hver dag, køber et par indkøbsposer, putter frokosten i en frysepose, lægger grøntsager i køleskabet i fryseposer og fryser andet ned. Herhjemme bruger vi ogs poser til at samle hundelort op, og til når vi renser kattebakkerne. Det er sørme mange poser!!!

I en anden artikel kan du læse om ideer til at undgå brugen af plastposer til opbevaring af madvarer. Her er nogle ideer til at begrænse brugen på de andre områder.

Indkøb
Det her er rigtig nemt. Du kan købe eller selv sy indkøbsnet, som du så bare lige skal lære at huske at medbringe på shoppingture. De kan vaskes og er markant mere slidstærke en plastposer :-) Nogle gange er det hensigtsmæssigt at have en vandafvisende pose til regnvejrsindkøb af mel, fx, men her kan man så sy en pose med foer af regntøjs-stof, eller genbruge en gammel plastpose til indpakning af den ting. Sørg for at have flere poser, fordi de som sagt skal vaskes af og til, og for at have en i rygsækken, samt nogle stykker i skabet.

Affald

Dette er ikke helt så nemt, men prøv at se på om der er måder at spare på poserne i din affaldsspand. Hvis du komposterer madvarer, kan du bruge en lille spand uden noget i, og så bare skylle den godt af efter tømning. Til resten af affaldet kan du prøve at sørge for at alt affaldet er tørt - så kan du bruge en spand, foret med et par avissider, til affaldet og tømme den direkte i affaldsspanden. Husk at kød, æg o.l. ikke skal i komposten, og det skal nok også pakkes lidt ekstra ind i det almindelige affald.

Kattebakken
Brug et par avissider til at samle det, du graver fra med skovlen, og pak det ind og smid det i affaldsspanden. Endnu bedre: hvis du bor fritliggende, kan du måske grave et hul og smide det i? Kattegrus og kattelort er jo ganske biologisk nedbrydeligt ;-)

Mere følger, når jeg har fået mere tid til at undersøge - hvis du har gode ideer, må du rigtig gerne maile mig!

 

Spørgsmål?

Kommentarer er deaktiveret - skriv til mig via kontaktformularen, hvis du har spørgsmål.