Back to top

På mit badeværelse...

... er der rigtig meget tom hyldeplads :-) Det er fordi jeg ikke bruger ret mange forskellige produkter. Jeg tænkte, at for de læsere, der er nye til tanken om hjemmelavet og naturlig hudpleje, kunne det måske være sjovt at høre hvad der egentlig står på hylderne på badeværelset hos en, der konverterede til den slags for mere end 10 år siden :-)

Bad:

I badet står der en flaske hjemmelavet shampoo samt en krukke med rasul. Den hjemmelavede shampoo bruger jeg ikke til håret, kun til alm kropsvask (under arme, fødder). Rasulen bruges til sarte steder og min mand bruger den i ansigtet. Børnene bruger kun sæbe til håndvask. Jeg bruger mandelolie over hele kroppen efter bad. Som deodorant bruger jeg natron blandet med kokosolie - den BEDSTE deodorant i verden!

Hår:

  • Håret vasker jeg på en lidt speciel måde, fordi jeg har dreads. Den er dog supervelegnet til alt hår, så følg med selvom du ikke har dreads:
  • ½ dl natron opløses i 2 dl kogende vand, og blandes i en 1-liters flaske med lunkent vand.
  • Håret gennemvædes først med rent vand, og derefter hældes natronblandingen i, og håret pakkes ind i et håndklæde. Jeg lader det sidde ½ time, men har du ikke dreads kan du nøjes med meget mindre.
  • ½ dl eddike hældes i flasken sammen med nogle dråber æterisk olie (jeg bruger tea tree, rosmarin, patchouli og lavendel) og lunkent vand.
  • Håret skylles grundigt med rent vand, og derefter hældes eddikeblandingen i. Eddiken er vigtig, fordi natron er basisk og kan give irriteret hovedbund, hvis man ikke genopretter ph-balancen. Pakkes ind i håndklædet og sidder 5 min, men du behøver nok ikke lade det sidde mere end 1 minut, hvis du ikke har dreads.
  • 20 g havsalt opløses i kogende vand, hældes i flasken og tilsættes lunkent vand.
  • Håret skylles grundigt, og saltvandet hældes over og bliver i. Håret tørres. BEMÆRK: saltvandet er kun til dreads eller dem, der har psoriasis.

Okay, det lyder lidt besværligt, men jeg gør det kun 2 gange om ugen, så det går :-) Og mit hår og min hovedbund takker mig for det, kan jeg love!

Ansigt:

Jeg bruger olivenolie med lidt kamilleolie i til at rense huden i ansigtet en gang dagligt. Jeg masserer ansigtet et par minutter, tager så en supervarm våd vaskeklud og lægger på ansigtet ½ minut, tørrer godt af og gentager med den anden side af kluden. Så skyller jeg godt med koldt vand for at lukke porerne. Jeg bruger 5 dråber hybenkerneolie efter det, som masseres godt ind i huden. Før brugte jeg også sheasmør, men det er ikke nødvendigt lige nu. Se mere om hvordan jeg endte med denne rensemetode her.

Pynt:

I mange år efter jeg gik over til naturlig hudpleje, brugte jeg ikke make up. Men der er sket et masse indenfor den slags de senere år, så det er muligt at være pyntet OG øko-erna :-) Jeg bruger mascara og neglelak fra Honeybee Gardens, hjemmelavet øjenskygge fra Urtegården og hjemmelavet lipgloss.

Og så kan jeg godt lide at pynte mig med smykker :-) Smykker til ører, hals og hår :-) Og jeg kan varmt anbefale Etsy, hvis du godt kan lide håndlavede og specielle ting.

Kommentarer

Hej Sisse!

Tak for en fantastisk inspirerende blog!

Det der med deodorant...natron og kokosolie...hvordan gør du det?

:-) Annemette

 

Taaak :-)

Kokosolie er så blødt ved stuetemperatur, at du bare kan røre det sammen med natron i en skål, og så fylde det i en krukke med låg. Jeg bruger ca halvt af hvert.

Som alternativ til kokos kan du bruge sheasmør samt en flydende olie, ca. halvt af hver.

Hehe, jeg bliver så forskrækket når jeg kigger i mine skabe - det er så sjældent jeg kigger ind (og desværre lang tid siden jeg har ryddet ud...) 

Til gengæld har jeg et lager i kælderen af bøtter og glas og div ting til at fremstille alt muligt :-D

Jeg skal klart have prøvet olie-rense-metoden, det lyder lækkert. Og jo mere fedtet hud, jo mere ricinus, ikke?

Apropos øjenskygge, så er jeg en klovn til at få blandet nogle gode farver. Måske fordi jeg ikke er god til at lægge øjenskyggen, men nu har jeg lavet 5 forskellige, uden det sådan rigtigt var godt. 

Har du nogle -for dig- gode farvekombinationer?

 

Kh Camilla 

Hej Camilla,

Haha, det tror jeg egentlig er meget normalt - min mor havde make up liggende i sit skab fra dengang jeg endnu boede hjemme, da vi ryddede ud i det for et års tid siden :-D Det var sikkert det samme dengang jeg første gang ryddede ud i mit eget.

Anbefalingerne derude går på mere ricinus til fedtet hud, ja. Men jeg vil sige, at det ikke kun afhænger af tørhed, men også at hvordan man reagerer. Og husk - hvis huden fedtet lidt omkring næsen og i panden (t-partiet), så er det IKKE det samme som at man har fedtet hud, hvis man samtidig har tør hud på kinderne. Det værste for huden er virkelig overbehandling, og ricinus er lidt skrapt. Når det så er sagt, så er min hud godt nok glad for at jeg renser med olivenolie nu, så jeg vil varmt anbefale det :-) Jeg er sluppet af med al tørhed. Men det har nok også noget med kosten at gøre - mere om det i et snarligt indlæg!

Jeg har kun forsøgt mig med Urtegårdens øjenskygger og bare lavet de rene farver i jordnuancer med glimmer. Har du tjekket deres farvepigmenter? Jeg købte i deres butik i Kbh. et sæt, men fik skiftet de lidt kradse farver ud med nogle af de mere naturlige. Jeg er til brune og gyldne :-)

God fornøjelse!

En mascara fra nielsens jord, en streg fra samme sted, øko mandelolie som ansigtscreme, maceupfjerner, glidecreme og hårglans, ingen shampoo, fast sæbe fra urtekram uden parfume til kropsvask og håndvask, barnet får kun vasket hænder med sæbe, resten med vand, flydende håndsæbe fra urtekram til gæster. Bruger samme deo som dig men har én parfume som jeg bruger når jeg indimellem skal ud og svinge med ørerne uden barnet:)

Vi vasker ikke hår og tøjvask foregår med vaskenødder og eddike. Toilettet renses med eddikke og en sjælden gang universalreng fra ænglemark. En flaske af det holder i mere end et år da alting jævnligt bliver tøret over med en fugtig klud og derfor ikke bliver reelt beskidt.

 

Så har du også plads på hylderne til ekstra håndklæder :-D

mine er tomme.. eller dvs der ligger en masse jeg ikke kan bruge...

jeg har alergi... perubalsam.. dvs jeg ikke kan tåle konserveringsmidlet benzo...et eller andet og en hel masse.. vist alt med benzo forbindelser... og heller ikke parfume og eteriske olier..(særligt olier af citrus er slemt..) og kanelsyre og vanilla syre er også slem..

så selv sagt er alt nærmest væk... dog kæmper jeg med at finde rengørinsmiddel og har overvejet og lave sæbe selv.. for og vide hvad der er i.... men er ikke nået helt så langt.... har dog urtegårdes sæbekogebog...

Øv, det er ikke sjovt med allergi :-( Jeg gætter på at du mener natriumbenzoat, som er et konserveringsmiddel. Du kan lave sæbe uden konservering selv, både til rengøring og til personlig hygiejne. Til det sidste kan du også vælge at bruge rasul, eller natron til hårvask. Ansigtshud kan renses med vegetabilsk olie, det har jeg gjort længe nu, og jeg er sluppet af med den tørhed, der altid plagede mig.

Sæbe til rengøring kan laves af vand, salt og sulfat fra Urtegården, og kan så holde i 3-4 mdr, så lad være at lave kæmpeportioner. Shampoo/kropsvask kan laves på samme måde med lidt mindre sulfat, og evt. med supersulfat også, så den er lidt mildere. Men som sagt er der muligheder helt uden sæbe til personlig pleje.

Det er svært pludselig at skulle stille om - det kræver en masse ny viden og nye vaner, men tag det et skridt ad gangen, så er det ikke så voldsomt :-)

ja det er blandt andet natriumbenzoat jeg ikke kan tåle men gennerelt alle benzo stoffer.. dvs atamon og derma produkter er udelukket...

urtegårdes økologiske er også udelukket, de der er citrus olie.. men ja jeg har alvorligt overvejet bare og lave det selv.. og 3-4 mdr.. er afligevel noget tid det kan holde...

og jeg har ikke nær taget det hele på en gang.. parafume røg ud da jeg fik mads... Ja jeg er Camram fra ammenet og SB.. citrusolier fandt jeg ud af sidste år en gang.. så der røg de også.. den sidste rest eksem har jeg bare ikke kunne få væk.. jeg jeg måtte undersøge vidre Mht til perubalsam.. så fandt så at benzoate ol stoffer kunne drille en del også... så der er vi nu..jeg blev testet for ca 1 år siden og det skulle kun være perubalmsam...hvilket realt også er omfattende nok.. man skal lige vende sig til forhøre folk af hvad sæbe de bruger... når man er i byen... ;)

Jamen hej Camilla :-) Hvordan går det så med eksemet nu?

Det er sååå nemt at lave flydende sæbe selv, man skal bare røre i det mens det varmer op til 70 grader (mål med sliktermometer), tage af køle ned, og så hælde på flasker.

Hehe, du må have din egen sæbe med i byen, så ;-) Aj, faktisk kan man jo godt tage nogle rasul-stykker med sig rundt i en lille pose, og så tage et og gnide under vandhanen og vaske hænder med.

Super side med gode tips! Lige et spørgsmål: hvad bruger du som sminkefjerner?

det går godt..

alt eksem er væk. og jeg starter med at koge alm fast sæbe en af dagende.

Birgitte: jeg bruger olie, fx mandel eller sheasmør :-)

Camilla: det lyder sørme godt!!

Hej Emma, jeg er helt enig i at naturligt ikke behøver at være godt ;-) På den anden side er der mange faktorer, der også spiller ind for mig - som fx om noget er testet på dyr. Mange kunstige stoffer især testes regelmæssigt på dyr, og det er for mig en rigtig god grund til at vælge naturligt. Men jeg synes man skal bruge det med omtanke til hver en tid, holde øje med reaktioner osv. Æteriske olier er jo skrappe sager og skal under alle omstændigheder fortyndes meget.

Okay, kan se at du har tænkt over det ;) Er helt enig i at man skal vælge med omtanke, og holde øje med kroppens reaktioner. 

Jeps :-D Det er efterhånden ret mange år jeg har brugt naturlig hudpleje, og det kan bestemt godt betale sig at sætte sig godt ind i det.

Sisse

hvor køber du den der hybenkerneolie??

Jeg er jo ved at blive sådan lidt halvgammel ;)

så jeg synes at jeg bliver nødt til at passe bedre på min hud.

I vinter har jeg bare brugt ænglamarks fede babycreme ;)

Men da solen kiggede frem begyndte jeg at bruge kokosolie hver morgen og hver aften og wauw det kan min hud lide og jeg er her i slutningen af maj dejlig lysebrun ikke skyggen af solskoldning.

Jeg har sådan lidt sart tør hud som altså er ved at blive halvgammel

- jeg er begyndt at få rynker  HJÆLP især i panden og har læst at hybenkerneolie skulle være godt til ældet hud.

 

Ps jeg har nogle gange brugt lidt bivoks i min kokosdeo- så holder den faconen i sommervarmen- der skal næsten intet til- men det fungerede godt sidste år hvor jeg havde den som en stift.

kh

Hos naturoghelse.dk :-)

Hehe, ja du er vist lige så halvgammel som jeg ;-) Jeg bruger hybenkerneolie + sheasmør om vinteren, og kokos om sommeren. Jeg får dog også rynker, og ser dem som en del af livet, men jeg kan faktisk anbefale noget helt andet til det: æggehvidemaske! Det virker, skal jeg lige love for, og hvis man bruger det nogle gange ugentligt er jeg sikker på at man kan se forskel. Mht tørhed, så har det hjulpet gevaldigt at jeg renser huden med olie i stedet for at vaske den.

Ja, kokos er bare så godt om sommeren!! Godt tip med bivoks, tak!

Det var da en virkelig god idé´med bivoks i kokosdeoen! Jeg kæmper nemlig med at skulle røre den op med fingrene hver dag!

Hvordan gør man med æggehvidemaske? Jeg har aldrig brugt nogen form for maske, så er lidt blank ;)

1000 tak.

Spændende med æggehvide - det må prøves jeg har altid for mange hvider i køleskabet ;)

ja jeg ved det godt - men det var bare sådan pluseligt at de blev meget synlige i panden;)

Hehe, sådan havde jeg det sidste år, tænkte pludselig hvad søren er det for et udtørret flodleje, der stirrer mig i spejlet der LOL

Ja, den er noget flydende i det i øjeblikket, jo :-D

En maske er sådan set bare noget man smører ud i hele eller dele af ansigtet, så du tager blot en æggehvide, og dypper fingrene i den, og smører det ud - så skal det sidde måske 10-15 minutter, inden du vasker det af med vand :-)

Spørgsmål?

Kommentarer er deaktiveret - skriv til mig via kontaktformularen, hvis du har spørgsmål.