Back to top

Om at være kødspiser igen :-)

Nu hvor jeg igen spiser kød, kommer jeg til at ændre lidt på nogle gamle artikler om mad herinde :-) Og for det tilfælde, at nogen skulle undre sig, synes jeg det er på sin plads med et indlæg om det - også for at fortælle hvorfor jeg nu har valgt at spise dyr igen.

Beslutningen har været undervejs gennem mere end 1 år - nok siden jeg blev opmærksom på løgnen om soyas "sundhedsværdi" - men blev skudt i gang for alvor, da jeg fik Rose Maimonides (dengang Rebecca Persson) superfede bog, "BABY - 100 % naturlig uden tilsætning". Nu er det jo noget siden mine drenge var babyer, men da Rebecca havde brugt min opskrift på olivensalve i bogen, sendte hun mig et eksemplar som tak - og det er jeg rigtig glad for :-) I den forklarer hun bla., sammen med Maja Kirkegaard, hvorfor fiskeolie er så uhyre vigtigt, at vegetarer bør "sluge den vegetariske kamel og tage fiskeolie alligevel".

Først var jeg afvisende overfor tanken, men den nagede - jeg kan altså ikke vide noget og så lade som om jeg ikke ved det. Og da jeg borede lidt mere i det, gik det op for mig, at jeg var nødt til at vælge det til - for både mig selv og resten af familien (som naturligvis var medbestemmende). Og det føltes godt! (For dem der ikke ved det: ja, der findes vegetariske alternativer til fiskeolie lavet af alger, men de har sååå lidt EPA i forhold til fiskeolie at det er lige meget :-/ Og de rene planteolier er langt mindre optagelige).

Herefter begyndte jeg at spekulere meget over, hvad der så ellers kunne være af ting vi manglede, fordi vi ikke spiste kød. Jeg snakkede en masse om det med min meget kloge eks-vegetar veninde Ki, og læste om fiskeprotein, knoglesuppe, vitaminer (er der vitaminer i kød??? Er det ikke kun i grøntsager??) osv, og endte via Majas fantastiske blog på Nourished Kitchen. Det åbnede en helt ny verden for mig, for hun er nemlig eks-vegetar netop fordi hun på et tidspunkt blev konfronteret med hvor sundt det nu egentlig er at være vegetar, og hun har masser af links til mere info. Via hendes side søgte jeg også efter andre perspektiver på bogen "The China Study" - en utilsløret anbefaling af veganisme "funderet ved grundige videnskabelige undersøgelser" og fandt denne fantastisk detaljerede debunking, som sidste år gik sin sejrsgang over hele bloggermiljøet i USA. Det er langhåret læsning, men mand hvor interessant!!

Jeg vil ikke gå mere i detaljer - lad det være nok at sige, at jeg blev konfronteret, gik i dybden med det og blev overbevist :-) Og til dig der står i en lignende situation, vil jeg anbefale at læse ovennævnte madblog. Jeg er SÅ glad for at jeg ved det her nu, men ret ked af at jeg ikke vidste det før. Fx at jeg var veganer under min anden graviditet, det er jeg virkelig ked af :-(

Men jeg kan ikke lave det om, kun vælge det der føles rigtigt nu :-) Og hvem ved - hvis jeg ikke havde været omkring alt det andet kunne jeg måske slet ikke værdsætte kød på samme måde! Jeg går enormt meget op i at det dyr, jeg skal have næring fra, har haft et godt og så naturligt liv som muligt. Ki lærte mig noget, som havde hjulpet hende: at sige tak til dyret for den næring, det giver mig <3 Det betyder meget for mig. Jeg er et menneske, biologisk set altæder, og min krop har brug for kød. På mange andre områder - amning, ifavn etc - har det slet ikke været svært for mig at følge biologien, men her skulle der mere til. Og så må jeg gøre det på den bedst mulige måde. Det betyder både økologi og friland, men også at bruge fx hele kyllingen, knogler und alles, og på den måde optimere næringen og mindske forbruget.

Nu spiser vi kød, og vi er SÅ glade for det. Jeg kan tydeligt mærke, og se på familien, hvor meget det betyder. I modsætning til hvad man ellers altid hører er vegetarer jo ikke sundere end andre, hvilket du også kan læse om via links på Nourished Kitchen. Jeg købte også bogen Nourishing Traditions, som anbefaledes varmt af alle, jeg kom i nærheden af som en af de bedste kogebøger om sund, nærende og traditionel mad ever :-)

Og inden der nu er nogen der begynder at råbe ad mig, så lad mig sige: jeg har min holdning. Den har intet med andre at gøre. Vi har alle ret til at have vores egne meninger. Du må selv vælge :-) Men hvis du ellers kan holde det ud, så vælg med hjernen og gør det til et informeret valg :-)

Jeg vil slutte af med et citat fra noget Ki skrev til mig. Hun har været vegetar tidligere, men fandt for 10 år siden ud af at hun egentlig følte, at mennesker har behov for kød. Hendes tilgang til dyr, mennesker og natur er meget spirituel. Hun er vokset op i Afrika og det farver hendes perspektiv på mange ting.

Jeg tænkte engang på det med bevæggrunden for IKKE at spise kød - den indbefatter jo tit det etiske i ikke at ville slå ihjel og ikke at ville ødelægge naturen. Men så så jeg en elefant for mig, ude på Maasai Mara sletten. Den lever i symbiose med naturen, omend dens territorium er begrænset af mennesker. Men elefanter vælter hele træer for blot at spise kronen og bark og lader så resten ligge. Bjørne ødelægger biernes bo og ofte også træet det er i, når den leder efter honning. Der er masser af dyr, der ødelægger og dræber, men det hører alt sammen med i den enorme balance mellem arterne. Jeg synes det vigtigste må være at være bevidst om at man er en del af den balance, og være bevidst om at når man tager, skal man også give.

Kommentarer

Tak for indlægget! Det satte ord på nogle tanker, jeg længe har tumlet med. Jeg blev veganer under min graviditet, og så alligevel ikke helt, for hver gang jeg fik chancen (på besøg etc), røg der kød indenbords. Jeg kunne og kan stadig ikke ammende på anden måned slippe for lysten til kød og fisk. Og det tror jeg skyldes, at min krop har brug for det. Men på den anden side er både mit og min mands helbred blevet kraftigt forbedret på mere plantebaseret kost, måske på grund af mælken. Jeg kan ikke finde hoved og hale i det, og jeg bliver konstant forvirret. Min søn ligger øverst i gennemsnittet for vægt og længde, så min mælk må være god nok. Jeg har hele tiden taget alt muligt omega 3 olie, også fra alger, men nu bliver jeg igen i tvivl, om det er godt nok. Altså hvor er det svært.

Det er altid svært <3 Det er svært at finde rundt i "evidensen", fordi der hele tiden er modstridende information alle vegne fra. Og det er svært at skulle lytte til sig selv, når man konstant stopfodres med information, der hovedsageligt handler om at skabe frygt.

Og det er ikke blevet bedre nu, hvor klimaforandringer sætter dagsordenen, og man får indtryk af at den eneste vej frem for menneskeheden er at spise plantefars. Den køber jeg så ikke lige ;-) Men jeg tror bestemt, at der er et generelt overforbrug, som vi skal til livs - ikke kun af kød, dog! Bare helt generelt. 

Så jeg hælder i den grad stadig til at mærke efter selv hvad kroppen har brug for. Spise mad man har lyst til. 

Og så lige den der med fiskeolie - jeg skal have ændret på denne artikel, for jeg tager ikke længere fiskeolie og kommer næppe heller til det igen. For de der claims omkring vigtigheden af det ser efterhånden ud til at være meget lidt substantielle. Men fisk er sundt, kan de kloge se - og det vidste vi jo godt i forvejen. Hele fisken. Ikke bare presset fisk på flydende form. Giver mening, ikke?

Spørgsmål?

Kommentarer er deaktiveret - skriv til mig via kontaktformularen, hvis du har spørgsmål.