Back to top

Naturlige deodoranter

Jeg bryder mig ikke om ret meget konventionel hudpleje. I det hele taget bryder jeg mig ikke om den illusion, at vi skal plastre os ind i alt muligt for at være smukke, lugte godt osv. Simpelt og naturligt er mere min stil ;-)

Når det så er sagt, så er jeg altså heller ikke vild med at hørme af sved. Det er bare ikke en appellerende lugt for mig :-D Men at finde en god deodorant, der ikke er fuld af kemi, og samtidig er effektiv, er ikke nødvendigvis supernemt. Måske fordi man nemt kan falde i fælden med at tænke "jeg skal købe den i en butik, og den skal have duft, og den skal minde om en 'rigtig' deodorant". Den er jeg ovre nu, og jeg lugter sååå meget bedre :-)


Om sved:

Sved i sig selv lugter ikke - det er de bakterier, der nedbryder den, som lugter. De findes i stort antal i fx armhulerne (lukkede mørke steder), hvor lugtrisikoen jo yderligere forværres af at der blandt svedkirtlerne er nogle særlige, som udsender kønsrelaterede dufte. Ved så ikke lige hvorfor de dufte skulle være særligt appellerende for det modsatte køn, men okay. Dvs. at i bekæmpelse af lugten skal man fokusere på at fjerne bakterierne.
Derudover kan forskellige ting påvirke hvor meget man sveder, samt hvor meget det lugter. Fx kan angst og stress få en til at svede mere, og det samme gælder allergi. Man kan modvirke indefra ved at indtage klorofyl, fx chlorella eller persille. The af salvie skulle også kunne hjælpe (bemærk: salvie skal ikke indtages som the af ammende kvinder, da det nedsætter mælkeproduktionen!)


Alternativerne til deodoranter:

 


Natron og maizena skulle også være rigtig godt som deodorant. Det skal ligeledes bare smøres på, eller duppes med en tot vat, måske. Natron er antibakterielt. Bagepulver indeholder begge dele, og er nok den mest effektive deodorant, jeg selv har prøvet :-)

Update: Jeg har i et års tid nu brugt den deodorant, som en bruger nævnte i en kommentar - nemlig natron rørt op med kokosolie, og den er FANTASTISK! Den er mindre hård for huden end bagepulver, og rigtig nem at smøre på. Jeg rører det sammen ved stuetemperatur og fylder på en krukke.

Eddike! Det har du helt sikkert i skabet, og det fungerer fantastisk som deodorant. Væd en tot vat med eddike og gnid under armene efter bad. Lad det tørre helt, inden du tager tøj på, ellers kommer dit tøj til at hørme af eddike. Det skal vist helst være ufarvet eddike.

Forskellige æteriske olier virker også bakteriedræbende eller -hæmmende og kan bruges som deodorant i en bæreolie som mandel eller jojoba. Det gælder eukalyptus, tea tree, pebermynte og andre. Dette er dog ikke en særlig god løsning for den mest sarte hud, fordi den kan reagere på olierne.

Alkohol virker også bakteriedræbende, og det kan bruges som deodorant, evt. blandet med æterisk olie og glycerin, der modvirker den udtørrende effekt af alkohol på huden. Urtegården har vist flere opskrifter.

Æblecidereddike skulle også være effektivt, da det reducerer hudens ph værdi, hvilket gør det umuligt for de lugtskabende bakterier at overleve.

Du har helt sikkert hørt om krystaldeodoranter. Måske har du hørt, at de er supereffektive. Det er de bestemt også, for nogen. Måske har du også hørt, at de er aluminiumsbaserede, og tænkt, at det da i hvert fald er noget skidt. Måske har du fået det at vide, endda her på siden. Men sandheden er, at molekylerne er sååå meget større, end de skal være for at kunne optages af huden. Derfor skulle du ganske uden risiko kunne bruge krystaldeodoranter, hvis det fungerer for dig.Den virker ved aimpelthen at blokere for svedkirtlerne, så du sveder mindre.


Hvad med duft?

Vi er vant til, at deodoranter dels hæmmer bakterierne og dels har duft, der skal overdøve svedlugten. Men det er slet ikke nødvendigt. Der er dog mange, der gerne vil dufte lækkert, og det kan man jo også sagtens, hvis man vil. Man kan bruge æteriske olier blandet i en bæreolie som mandel eller jojoba, og smøre det på fx hals eller håndled. Hvis man ikke rigtigt tåler æteriske olier eller nogle af de stoffer, der findes i dem (naturlige stoffer, som for fleres vedkommende findes på listen over de 26 mest allergifremkaldende), kan man evt. dryppe et par dråber olie på en kam/børste og børste håret med det - så kommer det ikke i kontakt med huden.

Kommentarer

Hej Sisse - tak for en masse gode råd. Jeg har forsøgt mig med æblecidereddike som deo og det virker rigtig godt! Ingen svedlugt og min hud viser ingen tegn på reaktion på eddiken. Det lugter ikke så godt i starten men lugtn fra eddiken forsvinde hurtigt. Har aldrig helt fundet en "øko-deo" der fungerer for mig - så det er bare skønt!
Kh Anja

Kommes æblecidereddiken på?
Vat? Sprayflaske?
Har I et fif...

jeg bruger en sprayflaske :-) men ellers kan du bruge vat, eller en lille svamp.

Jeg har nu brugt denne kombi i 6 mdr. og det fungerer super godt - det er faktisk den bedre deo jeg har haft overhovedet - forstået på den måde at den er effektiv, skånsom og ikke afgiver farve til tøjet :)
Bland halv af hver og hav det stående i en tæt beholder. Jeg bruger et af de her syltetøjsglas i glas med patentlukning. Det holder sig rigtig fint og bliver ikke vådt eller klumpet.

Når du skal bruge det dypper du bare en våd fingerspids i pulveret og smører den under armen. Gentag ved den anden side. Voila !

Og i øvrigt tak for mange gode råd på dine side her :)

nu har jeg endelig fået prøvet at bruge bagepulver (meget som natron med maizena :-)), og det virker jo fantastisk!! faktisk det bedste, jeg har prøvet.

I øvrigt har jeg nu droppet min dyre ansigts tonic og har fundet ud af at rent koldt vand gør jobbet ligeså godt ;)

Hvis man gerne vil gøre lidt ekstra ud af det kan man lave en gang hvid the og hælde det på en sprayflaske og bruge det sådan. Hvid the indeholder gode anti-axidanter. Kan holde sig 2 uger i køleskabet :)

hvis man ikke har råd til deo i Brasilien ja så bruger man naturen. og de bruger altså lime de skær en skive af og så gnider de skive i armhulen. og det virker, har selv gjort det. og det virker utrolig godt. for man kan godt svede i Brasilien og så er det godt med en lime da det får alt sved lugt væk og holder utrolig længe.

Christina

www.brasilianskerytmer.dk

måske kan tigerbalsam give lidt duft :o)

Hvor er det bare en lækker side den her!!!

Har tit tænkt på at deo var noget skørt noget når man har allergi. Det er svært at finde noget der virker... så NU vil jeg igang med at afprøve nogle af de her fif... Tusind tak!

Jeg bruger selv nogle af de produkter fra min egen webshop da de er super fine... men der er ingen deo i den serie :S

Endnu engang tak for alle de gode tips... også mht børnene. Der er masser af god inspiration til sommerferien ;)

Tabitha

Hej, og tak for de gode råd:-)

Jeg vil gerne prøve bagepulver som deo, men er lidt i tvivl...

Man putter det på tør hud, ikke? Men så er det ligesom at det bare drysser af igen, er det meningen? Synes ikke det virker muligt at gnide det ind...

Håber på svar :-)

Helle

hej helle,

ja, du putter det på tør hud. noget af det drysser af, men meget bliver siddende på huden alligevel - ligesom hvis du smører mel på huden, det skal også vaskes af med vand for at få det hele :-) du kan enten dyppe en finger i det og så smøre i armhulen, eller du kan dyppe et stykke vat og påføre med det.

Vi forsoegte med natron alene og natron/maizena men det bedste for os har vaeret at blande natron med kokos olie. Jeg har proevet at oploese olien foerst for saa at blande natron i men synes det virker bedre bare at roere natron ned i kokos olie ved stuetemp. Saa skal det bare smoeres paa under arme. Det blokere ikke sveden, det er ikke godt alligevel men neutraliserer bakterierne der danner lugten. Jeg bruger nok 30% mere olie end natron. Vil bare pointere at natron kan gener huden saa man skal nok proeve sig frem det kan vaere at man kan noejes med mindre natron end mig.

fedt tip, dirkie! tak for det :-) jeg kan godt bruge bagepulver som deo, og det er jo primært natron/maizena, men min kæreste kan slet ikke uden at få udslet. måske det her kunne bruges af ham! nej, det skal netop ikke blokere sveden, bare neutralisere bakterierne :-)

Vil blot takke for hele denne tråd. Det var lige hvad jeg søgte. Glæder mig til at prøve at eksperimenterer lidt med det.

 

Mikkel

Har hørt at man kan bruge alm. eddike, men ved ikke hvordan, om det ikke er for kraftigt til dirrekte påføring? Er sikker på at citron også virker, da citron er disinficerende.

Hej :-) Ja, eddike står nævnt oppe under de forskellige alternativer. Alm. eddike er ikke for kraftigt og virker godt (hvis man lader det tørre helt inden man tager tøj på), men jeg synes ikke det er nær så effektivt som den deo jeg bruger med natron/kokosolie. Citron tror jeg måske ville være skrapt, idet det jo også er vældig godt til at opløse fedt og måske derfor kunne være hårdt for huden ufortyndet?

Nu fik jeg lige set på de gamle kommentarer, og der er jo faktisk en længere oppe, der nævner lime! Så måske det ikke er så hårdt for huden alligevel?

Ja lime opløser også fedt, og ligner meget citron i smag. Ved godt det stod der, men troede eddike virker for skrapt helt koncentreret. Det opløser jo også fedt og er disinficerende på bakterier, og Jeg hører tit at det skal blandes med vand, i husholdningen. Var i tvivl om det ikke var for skrapt i sig selv, at putte dirrekte på huden.

Jeg tror jeg holder mig til æblecidereddiken istedet.

Eddike i sig selv er meget fortyndet, men faktisk er æblecidereddike så vidt jeg ved langt bedre end alm. eddike til hver en tid. Til gengæld lugter det langt stærkere...

Fantastisk - min veninde har testet kokosolie og natron i forholdet tre spsk kokosolie fra Urtekram med 2 spsk natron - og det er den første deo, der har virket under hendes hårdt arbejdende frisør-armhuler, virket som en deo skal - nemlig holde sveden neutral i duften!

Genialt!

 

Tak for tip skulle jeg hilse af sige.

Jeg må selv prøve det af ved lejlighed - men elsker min krystaldeo

Også mildt og effetktivt.

Ha en pragtuld tirsdag

Ib

Fantastisk :-D Natron er bare godt, og tippet med natron og kokosolie var jeg også meget taknemmelig for - det er den bedste deo nogensinde :-)

Og dejlig tirsdag aften tilbage :-)

Hvor smart at man kan bruge æblecidereddike - det har jeg nemlig hjemme. 

Jeg har i nogle uger prøvet kokosolie, kakaosmør og bagepulver, men jeg får udslet af det under armene, og det gør simpelthen så ondt. Øv.

I morgen får eddiken en prøvetur.

 

Mvh. Umm Safiya

Øv øv, det må næsten være natron, du reagerer på? Det gjorde min mand, da vi brugte ren bagepulver at pudre med, men ikke natron/kokos.

Ja, prøv med eddiken og se om det fungerer for det - det er jo individuelt :-)

Ja, jeg kunne aldrig finde på at bruge noget syntetisk som natron. Hvor der er tilsætningsstoffer i, som man ikke ved hvad er, af allergifremkaldende ting. 

Jeg tror måske du tænker på noget andet end natron - der er nemlig ikke tilsætningsstoffer i natron, og det er gammelt som bjergene og derfor ikke en ny syntetisk opfindelse :-) Du kan læse om natron her: http://en.wikipedia.org/wiki/Natron

Nu fokuserede jeg mest på bagepulver. Skulle nok have været mere specifik. :-)

Mit bagepulver indeholder kun natriumbikarbonat, dinatriumdifosfat og majsstivelse. Ikke sååå unaturligt :-) Men hvis man er allergisk overfor majs kan det måske være skidt??

Jeg tilføjer lige, at e-numre ikke alle dækker over uhyggelige ting :-)

Det meste majs, og majsstivelse, idag er genmodificeret, hvad det vil være det smarteste at undgå. Meget bagepulver, indeholder også natron, og andre tilsætningsstoffer. Der er mange bagsider ved Gmo fødevarer. Hvad de fleste varer med tilsætningsstoffer er. Ikke sååå naturligt alligevel. 

Nej, det er ikke så uhyggeligt, mest sundheds skadeligt :-)

Hej igen Gæst, vi kan blive enige om at genmodificering er unaturligt og potentielt ualmindelig dumt og skadeligt :-D Men natron er hverken genmodificeret, sundhedsskadeligt, allergifremkaldende eller syntetisk - og det er der adskillige andre ting med e-numre, der heller ikke er. Man giver ikke de numre, fordi tingene er syntetiske, ej heller fordi de er sundhedsskadelige, men blot fordi de (kan) bruges som tilsætningsstof. Fx er nr. 100 farvestoffet i gurkemeje. Natron bruges fx til at lave mineralvand, og man kender til brugen af natron 5000 år tilbage.

At man vil undgå at tilsætningsstoffer er prisværdigt, for der er sørme mange dårlige - for slet ikke at tale om dem, der testes på dyr hver gang man skal finde ud af om de er farlige :-( - men jeg lover dig, at natron ikke er en af de slemme :-) Btw, her er en liste over de tilsætningsstoffer, der er tilladte at bruge i økologiske fødevarer: http://www.e-numre.dk/tilsaetningsstoffer-og-oekologi.html Natron er nr. 500.

Majsstivelse, er næsten altid genmodificeret. Hvis der er tilsætningsstoffer i økologisk mad, er det ikke økologisk, uanset hvad det er. Farvestoffer er også noget af det der kan være meget dårligt for helbreddet. Som sagt er det bagepulver, jeg taler om, ikke natron. Jeg påstår ikke at man bruger tilsætningsstoffer, i maden, fordi det er sundhedsskadeligt. Men det er smart at undgå dem, fordi, i de fleste tilfælde er det ikke er noget godt. Derfor vil jeg blive ved med at købe økologisk og naturligt fremover. Der er dog en hel del tilsætningsstoffer i økologisk mad som er gen splejset. Så det er bedst at gå efter dem, uden noget i. Et af de stoffer, er "citronsyre". (E330) og "lecithin". Mange andre på den liste du nævner, ingdgår også som gmo ingrediens. Blot, fordi de er tilladte, betyder det jo ikke, at de er ufarlige. Hvis du downloader et af de gratis "gmo fri shopping guider" vil bagepulver også stå som et af de første ting der er en gmo ingrediens. 

Det er fint at du vil bruge natron, men jeg holder mig til æblecidereddiken :-)

Jeg bruger kokosolie og øko bagepulver (der er majs i men da den er øko er den IKKE gmo) men synes stadig jeg får lidt svedlugt, så skal helt sikkert afprøve æblecider eddike.

Hej Maria, håber du har held med den, så! Men ellers kan du prøve med kokos + natron, da der nok er en del mere natron (som er det der virker mod svedlugt) i den kombi end hvis man bruger bagepulver, tror jeg.

Jeg har lavet denne deo af natron og kokosolie, men jeg oplever at jeg lugter af sved. Men det er en anderledes svedlugt end jeg plejer. kan det passe at man den første uge efter at være stoppet med utrekrams krystal deo, at så lugter man? Indtil affaldsstofferne er ude, måske?

Hm, det er da et godt spørgsmål. Jeg ved det ikke. Hvor meget natron til olie bruger du?

3 spsk kokosolie og 2 spsk natron..

Hm, det lyder jo som et godt blandingsforhold - både effektivt nok og skånsomt nok til ikke at genere de flestes hud. Hvis du tåler æteriske olier, kunne du evt. prøve at tilføje et par dråber af en med antibakteriel virkning og se om det gør en forskel?

Jeg har forsøgt med lavendelolie, dog ikke med antibateriel virkning. 

Jeg har givet det en uge nu, og jeg stinker virkelig. Selv inden jeg er nået ud af badet kan jeg lugte det.. Jeg ved ikke om jeg har en masse affaldsstoffer ophobet som skal ud, men det skulle bare undre mig, da jeg var på cleankuren for en måned siden.. Måske det bare ikke virker for mig:(

Så synes jeg klart du skal prøve noget andet. For nogle er eddike rigtig godt - det fungerede slet ikke for mig, men måske for dig? Brug altid æblecidereddike, i øvrigt, det er så meget bedre end lager.

Hej sisse. Det vil jeg helt klart prøve. Det er den sidste dag i dag jeg giver det.. Så må jeg prøve noget andet. Jeg tænkte på, Urtekrams family deo crystal er vel også okay i forhold til tilsætning, er den ikke? Jeg kan i hvert fald ikke finde nogle af de stoffer du har beskrevet.. 

Tusind tak for hjælpen!

mvh Anita 

Hej Anita, fik aldrig svaret, undskyld! Hvordan gik det?

Nej, jeg tror faktisk ikke Urtekrams krystal deo er så god, for alle krystaller indeholder jo aliminium der kan optages gennem huden :-/ Tror der var noget i kontant om det for nylig? Og måske har www.mkittekat.dk noget om det.

Urtekrams krystal deo duede bestemt heller ikke. Selve roll onen kom til at stinke. Og Urtekrams nordisk roll on har jeg også prøvet men den kan heller ikke holde mig lugtfri. Jeg er ved at give op og har købt en helt normal deo nu, for jeg kan ikke gå rundt og lugte på den måde. Jeg mangler at prøve eddiken. det er bare lidt omstændeligt så jeg er ikke kommet igang med det endnu..

Øv altså, det er bare så belastende ikke at kunne komme lugten til livs :-( Sådan havde jeg det faktisk selv før i tiden, særligt under graviditeter, men for mig hjalp det så med natron/kokos. Jeg har desværre ingen ideer til hvad du kan prøve nu :-/

Hej Sisse. 

Nu har jeg forsøgt at læse alle kommentarerne og bliver lidt i tvivl. Jeg har de sidste 3 dage brugt ganske almindeligt bagepulver som deo og synes det virker fantastisk, men er det ikke sundt alligevel eller? Kh Mette

Du kan sagtens bruge alm bagepulver :-) Hvis du bruger natron + kokosolie eller andet, har du mere styr på hvad der ellers er i, fx er der så med garanti ikke aluminium i, men det virker på samme måde :-)

Hej, jeg har i lang tid interesseret mig for alternative, naturlige løsninger til hudpleje og er vist ved at være hele vejen rundt hvad naturlige deoløsninger angår. Lige nu efterprøver jeg kokosolie med æterisk eucalyptusolie blandet i, for jeg kan ikke i det lange løb tåle hverken natron eller æbleeddike. Jeg var vældig glad da jeg opdagede æbleeddiken, syntes det var både enkelt, effektivt og nemt, men ak. Efter ca en måned fik jeg en reaktion i alle mine led, jeg fik ondt, sådan urinsyre-gigt agtigt, og måtte stoppe med det.

Så kom turen til jomfrukokosolie med natron og jeg var rigtig begejstret. Den bedste deo ever!! Men efter kort tid fik jeg udslet, min hud blev helt rød og rå. Måtte stoppe med det, selv efter regulering i styrken duede det ikke. Heller ikke med majsmel i eller på. Det sidste jeg læste om i den forbindelse, var en løsning med en knivspids natron opløst i vand og så kunne man spraye det på. Duede ikke, for det var ikke virksomt nok.

Det jeg har lyst til at sige her er, at jeg tror det er rigtig vigtigt man er opmærksom på, at med de to løsninger, eddike og natron, er man rigtig meget ude i at forskubbe hudens egen ph-balance. Det er åbenbart derfor det virker.

Natron er MEGET basisk og skrap, med en ph-værdi på omkring 11 og det er altså lige så skrapt som brun sæbe !! Æbleeddiken er tilsvarende meget skrapt sur, jeg husker ikke helt tallet lige nu, men det er MEGET surt.

Vi optager jo ret meget af det vi smører på huden i vores krop og især når vi smører det på i armhulen, vil det jo blive optaget direkte i blodbanen gennem vores lymfesystem og jeg har læst et sted, at kræftceller kun kan trives i surt miljø, altså for surt blod og celler. Omvendt kan man også blive meget syg, hvis blodet bliver for basisk! Så jeg er blevet meget forsigtig med, hvilken ph værdi det har, det jeg smører på min krop. Især i armhulerne!

En ting er, at natron og eddike kan spises, det er levnesmidler og sundt nok i mindre mængder, men jeg tror altså ikke længere på, at det sundt at smøre lymfesystemet ind i det hver dag. 

Jeg kunne også godt tænke mig at vide, hvor mange af de begejstrede brugere af midlerne, som faktisk holder ved og bliver ved med at kunne tåle det i længden?? Vi hører meget om det, når folk lige opdager det, og bliver begejstrede, men hvor mange skriver det så, hvis det ikke går?

Ren økologisk jomfru kokosolie er i sig selv smækfyldt med gode, sunde fedtsyrer, samt mange bakteriedræbende og svampedræbende stoffer, der forhindrer det olieholdige kokoskød i at blive harskt. Jeg har i perioder brugt det rent som eneste deo, men var så bare nødt til at smøre på mere en 1 gang dagligt. Men det virkede.

Måske en løsning for nogle? 

Jeg har også prøvet med ren citronsaft, de kloge siger jo, at den sure saft fra citrusfrugter bliver omdannet i vores krop, i hvert fald når vi indtager det, så det bliver basisk. Jeg synes bare det var ret klistret at bruge, så det gjorde jeg kun den ene gang. Kan ikke huske effekten af det.

Måske kunne det være godt med citron/lime først og så lidt kokosolie smurt på bagefter? Man skal dog være opmærksom på, at vi lyse nordiske typer kan få grimme solforbrændinger af citrussaft på huden om sommeren.

Pyha, helt nemt er det jo ikke, vel?

Har også lige læst, at tomater er fyldt med antibakterielle stoffer og skulle være glimrende til at tage svedlugt ; ) Har ikke efterprøvet endnu.

Håber, at en eller anden finder "løsningen" en dag.

Venlig hilsen

BM

 

Kære BM, tak for din tankevækkende kommentar! Jeg er spændt på at høre din oplevelse med kokos/eukalyptus?

Jeg er helt enig med dig i at det er über vigtigt at holde øje med hvordan man reagerer! Ikke alle tåler det samme, og nogle er ultra sarte. Det kunne lyde som om din hud er meget sart, måske?

Natron er en svag base, og æblecidereddike en svag syre - altså når vi sammenligner med kaustisk soda og eddikesyre, ikke :-) Men det betyder bestemt ikke at de er sunde for huden ufortyndet. Mange vil kunne bruge dem fortyndet, og så er ph-værdien jo en helt anden også - jeg har tænkt mig at måle den for min deo, bare for sjov :-)

Jeg er en af de glade brugere af natron/kokosdeo, som har brugt den i omkring 4-5 år. Jeg elsker den simpelthen stadig. Jeg har måtte ændre på blandingsforholdet flere gange, men så kører det også bare.

Tomat - spændende, men måske ikke noget for dig! Jeg prøvede engang at gnide mit ansigt med en rå tomat, fordi jeg havde læst at det var supergodt, du ved aha-syrer og hvad ved jeg. Av for pokker! Jeg fik faktisk en lille forbrænding af det.

For mig er det også vigtigt for svedlugt at fjerne hårene under armene - det er som om de holder på lugten. Så kan dem på benene få lov at være og isolere :-)

Mht syre/base balancen i kroppen, så er der mange der betvivler konceptet. Se fx her: http://chriskresser.com/the-ph-myth-part-1.

dejligt at læse alle erfaringerne - jeg kan tilføje at til natron og kokosblandingen kan tilføjes 20 dråber peppermynte eller krusemynte til en basisblanding på 2 spsk Kokosolie og 1 t-skefuld natron - Moses godt og så har du den skønneste tandpasta. Bemærk at det er vigtigt at det er natron og ikke bagepulver, som er syre.

Spørgsmål?

Kommentarer er deaktiveret - skriv til mig via kontaktformularen, hvis du har spørgsmål.