Back to top

Jeg er her stadig :-)

Hej :-) Det er ved at være rigtig længe siden, men jeg er her endnu. Jeg har bare været lidt stille, og ikke fået lavet så meget håndarbejde heller. Det er jeg dog ved at komme i gang med nu, men inden jeg begynder at skrive om det ville jeg lige fortælle hvorfor jeg var stille.

I sommers fandt vi ud af, at vores yngste søn har børneleddegigt. Det kendte jeg ikke noget til, men ved nærmere undersøgelser viste det sig at jeg selv har haft det som barn. Det er derfor mine kæbeled er deforme. Heldigvis har hans kæbeled ingen problemer, og gigten er kun i knæene, særligt det ene. Han har det fint :-) Han kan ikke gå så langt, så vi har måttet anskaffe os en klapvogn igen, men på mange måder er vi rigtig heldige.

I starten fik vi at vide, at han nok skulle have en af 3 typer medicin, som vi efterfølgende undersøgte og ikke brød os om. Faktisk er det noget rigtig kras medicin at give til mindre børn, men jeg er jo godt klar over at det indenfor den medicinske viden er bedste bud, når man hverken kender årsagen til gigt eller kan kurere den, kun mildne.

Men så var det at jeg, takket være gode og kyndige veninder, blev opmærksom på det mulige link mellem autoimmune sygdomme som gigt og kosten. Han har haft maveproblemer hele sit liv, og dem har jeg nok ikke rigtigt taget alvorligt, men det retter jeg op på nu :-) Der er adskillige undersøgelser, der peger på en sammenhæng mellem fx cøliaki og gigt. Nu tror jeg så ikke han har cøliaki, men det er jo bestemt heller ikke den eneste ting, der kan påvirke maven.Læs fx min veninde Majas historie om sin datters oplevelser med hvad forstoppelse kan medføre.

På baggrund af min research og inspiration fra kloge veninder lagde jeg hans kost om for at udelukke de ting, der giver ham forstoppelse, og det har hjulpet helt enormt på maven. På leddene har vi endnu ikke rigtigt bemærket noget, men det vil også tage længere tid end 1½ måned, vil jeg tro. Jeg startede med at udelukke gluten, men det hjalp ikke rigtigt, da han også får hård mave af de glutenfri meltyper. Det med gluten er faktisk også ldt tricky, idet alle korn indeholder gluten, men det er bare den type man finder i hvede, rug, byg og havre som ikke tåles af cøliaki-patienter. Nu har vi cuttet alt mel og bruger ikke andre korn end brune ris, og for første gang nogensinde fungerer hans mave fantastisk :-)

Det er så den langsigtede plan - at gøre noget med kosten. Samtidig anbefaler lægerne nu at fordi det er så lokalt og han reagerede negativt på den orale medicin, så skal han have binyrebarkhormon-indsprøjtninger direkte i knæene, under let narkose. Det er for mig at se en god løsning. Hans højre knæ er allerede vokset lidt skævt pga gigten, og det vil blive mere udtalt hvis den ikke bremses. Ulempen er at de skal gentages hver 2-3. måned, men det klarer vi jo :-) Og så håber jeg jo på at se resultater fra kosten hed ad vejen også. '

Jeg er stadig i gang med at undersøge alt det her, og fordi der ikke er meget om den slags på nettet, navnligt på dansk, vil jeg skrive lidt om det her hen ad vejen. Fx er jeg ved at kigge på andre potentielle årsager end fordøjelsesbesvær, heriblandt vaccinationer, da børneleddegigt er en anerkendt vaccinationsskade. Mere om det, når jeg finder flere svar :-) Og så vil jeg også snarest få lavet et indlæg med alle de spændende links, jeg er stødt på undervejs, hvis nu det kunne hjælpe andre i samme situation.

Og nu vil jeg kaste mig over at få lavet et par indlæg om håndarbejde :-)

Update 2019: Jeg fik aldrig lavet det indlæg med links - det må jeg få gjort en dag. Men Lillebror blev for flere år siden afsluttet på Riget, efter 2 år uden gigtaktivitet. Han er stadig stort set kornfri, ud over ris, og får kun lejlighedsvist korn som forkælelse - det får han nemlig ikke gigtsymptomer af, og fordi det betyder så meget for ham (han elsker bare mad, og især glutenmad), så vurderer jeg at det har sin plads. Sundhed er også livskvalitet og glæde <3 For et års tid siden fik han så i en periode korn/gluten flere gange om ugen - man kan godt blive lidt afslappet, når man ikke ser konsekvenser. Pludselig begyndte han at have ondt i benene om morgenen. Det var jo tydeligt nok for os. Måske det aldrig bliver anderledes. Men det her er jo også til at leve med :-)

Kommentarer

Hej Maisha

Godt du giver lyd fra dig, og tak fordi du vil dele din historie med os andre... jeg er selv i den situation at min ældste datter på 15 år netop har fået konstateret børneleddegigt i foråret, og nu er gennem den medicinske behandling.

Det lyder meget interessant mht. til kosten - min datter har selv læst sig til at sukker er absolut værd at undgå (så det gør hun), men at andre ting i kosten kan spille ind, synes jeg er spændende... så jeg følger lige lidt med i, hvad du finder frem til....

Hospiltalet kan ikke sige hvad som har igangsat min datter gigt, men jeg er overbevist om at hun er arveligt disponeret OG at hendes HPV-vaccine muligvis har sat gang i noget... hun blev ret syg i tiden efter nemlig.....så dine betragtning synes jeg er interessante..

God bedring til din søn, håber at det går fremad for jer... det er absolut ikke sjovt at have syge børn..

tak for din gode hjemmeside...

k.h.

Mette

Tak Mette, og hvor er jeg ked af at høre om din datter! Du kan evt. prøve at søge på amerikanske sider og se om det er en anerkendt vaccineskade ved HPV (dem er der vel en milliard af efterhånden :-().

Jeg har fundet ud af en masse, og jeg vil snarest skrive en ny artikel om det med masser af links. Det jeg lige hurtigt kan sige nu er at det ofte handler om tarmen (som også kan skades af vacciner) og at fokus er på at hele den. Mange har cøliaki - det kan I få undersøgt med en tarmbiopsi - men ikke alle, for der er vildt mange andre ting der kan være problematisk ud over lige den komponent i gluten, de kigger på.

Min søn havde det bedre, mens han slet ikke spiste korn, og ved kontrollen i april var der ingen tegn på gigt. For 2 mdr siden introducerede vi stille og roligt glutenfrit bagværk, og nu har han igen lidt aktivitet i knæene - tilbage til kornfri for ham!

Kram, Sisse

Spørgsmål?

Kommentarer er deaktiveret - skriv til mig via kontaktformularen, hvis du har spørgsmål.