Back to top

Formsyet ble

Denne ble er superbillig og supergod :-) For nørderne er den turned and top stitched og side snapped. Mønstret er lavet i varianter til tynde og tykke lårbasser.

Edit: Jeg har nu brugt hjemmesyede bleer af forskellige materialer i lang tid og har ændret anbefalinger! T-shirt stof er for tyndt, og vil efter ½ års vask eller mindre begynde at få huller i bleens kanter eller andre steder. Jeg vil derfor opfordre til at gå efter stoffer som velour, frotté eller tyk, ruet isoli (du ved, den slags sweatshirt stof som er superblødt på bagsiden).

Denne ble er lavet af genbrugsmaterialer – af hensyn til både naturen og min pengepung. Den koster mig ca. 5 kr. at lave, og det er for elastik, trykknapper og tråd :-) Den skal bruges med blebukser udover for at holde tæt. Se andre opskrifter her på siden for blebukser af uld med korte ben/uden ben og fleece wraps. Mønstret ligger som et bilag nederst - det er en pdf-fil, som skal downloades og printes ud.

Materialer
Jeg har brugt en rest jersey, en gammel t-shirt, et gammelt dynebetræk el. lign. - og gamle håndklæder. Jeg har fået dem, men de kan købes meget billigt i genbrugsen. Jeg kan godt lide at bruge håndklæder, fordi de suger godt. De er dog lidt hårde i det efter hængetørring, og ikke altid kønne, og derfor sætter jeg blødt stof ind mod huden og ud mod tilskueren :-) Man kan selvfølgelig også købe nye materialer – se mine tips til hjemmesyede bleer for inspiration.
Mønstret kan også bruges til at lave en lommeble med fleece/PUL yderst. Jeg vil prøve at lave en syvejledning til dette på et tidspunkt.

Lukning
Jeg foretrækker lukning i siderne frem for lukning foran. Jeg synes, de sidder meget bedre. Mønstret her kan dog fint bruges til lukning foran, hvis man bedst kan lide det.
Jeg lukker her med plast-trykknapper fra tryklåsbånd til bodystockings. Se førnævnte tips for andre lukkemetoder.
Jeg bruger kun 4 par for at spare – så flytter jeg dem på de bagerste vinger, i takt med at han vokser. Man kan dog også sy 2 rækker á 3 trykknapper på de bagerste vinger.

Lomme
Jeg kan godt lide, at indlægget kan puttes ned i en lomme, selvom det er syet fast. Det er nemmere, når man skal skifte et stående barn, end et indlæg, der ligger ovenpå bleen. Når man har en lomme, kan man desuden lidt nemmere booste bleen med ekstra indlæg for øget sugekraft.
Her laver jeg lomme i den bagerste linning, men det er ikke sååå fedt, fordi kanten så bliver ret tyk. Jeg vil derfor på den næste lave lommen i et lille indsnit i det inderste lag stof – det er vist med en stiplet linje på mønstret.

Indlæg
Jeg syr som sagt indlægget fast her, men det kan snildt være løst og lægges inde i lommen eller ovenpå bleen. Man bør dog ikke sy det fast over det hele inde i bleen, da det forlænger tørretiden betydeligt. et indlæg, der som her syet fast bagtil, kan flappes op under tørring og stoppes ned igen, når bleen skal på. Man kan også sy indlægget fast på det inderste stof, så det altså ikke skal i en lomme.

Elastik
Herunder viser jeg, hvordan jeg sætter elastikken på til sidst igennem en løbegang. Se syvejledningen til fleece wraps for en anden metode at sy elastik fast.
Jeg syr aldrig elastik fast hele vejen, da den a) bliver umulig at skifte, hvis den bliver slap, og b) bliver strukket meget og dermed mindre elastisk.

Størrelse
Jeg har nu fået lavet dette mønster i 4 størrelser. Det, der hidtil har ligget her, svarer ca. til XL, har jeg fundet ud af. Mønstret er ikke stort i størrelsen. Længden på elastikken er kun afmærket på den ene - det er meget individuelt, hvor stram den skal være, så prøv dig frem. Tommelfingerreglen siger, at elastikken (hvis bukseelastik) skal være 2/3 af den afstand, den skal gå imellem. Giver det mening?
Klip efter de fulde linjer til et barn med tykke lår, og efter de stiplede linjer til et barn med tynde lår.
Jeg vil anbefale meget kraftigt at lave en enkelt ble og prøve af, før du syer en hel stak!

Du skal bruge:
Jersey/linned til yder/inderside. En gammel t-shirt er god (se nederst i tabel)
Sugende stof, fx et gammelt håndklæde. Er det tyndt, brug to fulde lag.
Sugende stof til indlæg. 2-4 lag, afhængig af hvor meget det skal suge og hvor tykt stoffet er.
Bukse-elastik (½ cm bredt), 80 cm.
Trykknapper/velcro/knapper.

Mønstervejledning
Print mønstret ud, klip og klister. Sørg for, at afstanden fra A til B er 8,5 cm på XL-mønstret. På de andre 3 størrelser står der en afstand mellem A og B. Hvis den ikke passer med det, der står, passer str. ikke. Prøv at printe med "fit to page".
Klip indlægget uden sømrum og sy det sammen først med ligesting 1½ cm fra kanten og zigzag herfter kanten. Klip efter den fulde linje, hvis indlægget skal være løst og efter den stiplede, hvis det skal sys fast.
Klip det sugende stof uden sømrum.
Klip det yderste/inderste stof med 1 cm sømrum hele vejen.
Klip efter den stiplede linje midt bagtil, hvis du vil have en lomme der. Brug hullet til at vende bleen igennem, når den er syet sammen på vrangen. Husk at zigzagge åbne kanter i håndklæder, da de flosser rigtig meget!
Sæt trykknapper på fronten, hvor der er tegnet cirkler. Prøv bleen på barnet, før de sys på i siderne.
Hakkerne i kanten indikerer, hvor elastikken sys fast, eller (som vist) hvor jeg laver små 'huller' i syningen for senere at trække elastik gennem en løbegang med en sikkerhedsnål.

Syvejledning:
Bemærk: Denne vejledning vil blive ændret, så snart jeg får taget bedre billeder af processen! For nu er den sammensat af billeder fra 3 forsk. bleer, og der mangler billeder af knapper o.l. Kontakt mig, hvis du ikke kan hitte rundt i det!

Klip de 3 stykker stof - det sugende stof uden sømrum og de to lag yderstof med 1 cm sømrum.
Sy indlægget som beskrevet ovenfor. Sy det fast til det sugende lag bagtil. Bemærk: indlægget på billedet er faktisk for stort, og mønstret er rettet siden!
Sy det sygende lag fast til vrangsiden af det ene lag yderstof. Bruger du to sugende lag, kan du med fordel sy dem fast til hver sit lag yderstof, så lommen er mellem de to sugende lag.
Læg lagene ret mod ret og sy sammen ved siden af det sugende stof...
...som vist her. Undgå at sy sammen bagtil, hvor lommen skal være. Lav 'huller', hvor der er vist hak på mønstret.
Når bleen er syet sammen ret mod ret, klippes hjørnerne som vist, ca. 2 mm fra syningen.
Bleen vendes udaf. Der sættes nåle rundt i kanten (undtagen bagerst) og laves en stikning 1½ cm inde.
Buk om bagerst og sy en stikning, så der dannes en løbegang til elastik.
Buk den anden bagerste kant om og gør det samme.
Træk alle elastikker igennen med en sikkerhedsnål.
Sy dem fast i begge ender med ligesting frem og tilbage nogle gange.
Sådan ser den færdige ble ud på modellen!
Her kan du se, hvordan du klipper yderstof af en gammel t-shirt. Læg den først sådan og klip først håndklædet uden sømrum.
Læg så håndklædet ovenpå t-shirten og klip den med 1 cm sømrum.
Sy håndkædet fast på den ene side og følg i øvrigt vejledningen ovenfor.
Sådan ser fars gamle slidte t-shirt ud i sit nye liv på Lillebrors numse :-)

Kommentarer

Hej.

Jeg har intet forstand på lommebleer/stofbleer hjælp.
Men kan se at man kan købe stofbleer/lommebleer i butikker på nettet, hvor de er lavet med microfleece og noget der hedder pul ude på, som jeg ikke ved hvad er? sådan som jeg har forstået det, kan man bruge gamle håndklæder, stofbleer og gamle klude til indlæg i sådan en ble? Rigtigt???
De koster ca 145 kr.Hvad vil det koste ca selv at lave sådan en ble?
På rabatten så jeg også om noget med stofbleer, så spørgmålet er om disse bleer er de samme type bleer, dem som vises her, på rabatten og på nettet eller, hvad???
Kan se på det sidste billede at der er brugt et t-shirt til ydersiden af bleen, er det en god ide? Den er jo ikke vandtæt, som feks pul???
Og ville et billigt fleecetæppe til 12 kr i jysk, kunne bruges til indersiden af sådan en ble?
Mvh.

Hvis du har spørgsmål til brugen af stofbleer så kan du spørge på www.slyngebarn.dk - der er mange derinde der bruger stofbleer som kan hjælpe dig.

undskyld jeg først svarer på dette nu!
1. bleerne i rabatten var sikkert fuzzibunz, som er en lommeble med microfleece på indersiden, vandtæt pul på ydersiden og sugende materiale indeni. bleer som disse kræver indkøb fra udlandet af pul i metermål, og derfor er en ca. pris vanskelig at komme med. alternativt kan man på ydersiden have fleece, men for at det er rimelig vandtæt, skal man nok have to lag, og det skal være polarfleece.
2. tæppet fra jysk: hvis det er microfleece, er det sikkert fint nok :-)
3. bleerne her er lavet til brug med uldbukser :-) dvs de har ikke i sig selv en vandtæt overflade, men bruges under et par bukser i uld, som behandles med lanolin og er vandtæt. de kan dog også bruges med fleece wraps, dvs en vandtæt buks af flere lag fleece, som du kan finde mønster på andetsteds her på siden. mønstre på strikkede blebukser er her også :-)
det smarte ved at lave stofbleer som lommebleer er at de tørrer hurtigere ;-)

Jeg er i tvivl om hvor mange kilo de forskellige størrelser svarer til.
Kan du vejlede mig lidt :0)

uhh, det er svært at sige om størrelser. jeg går ud fra, at du tænker i de kg, der er på bleposerne, dvs engangs? har de ikke også en str. betegnelse?
uanset, så vil jeg anbefale at du måler dit barn og sammenligner med målene på mønstrets størrelser :-) det er det nemmeste.

Spørgsmål?

Kommentarer er deaktiveret - skriv til mig via kontaktformularen, hvis du har spørgsmål.