Back to top

Fluor eller ej, vi elsker vores børn...

Fluor - nogle bruger det fordi de vil, andre fordi de føler de skal, og nogle bruger det slet ikke. Og skal man tro på de danske tandlæger, der citeres i medierne, er det hul i hovedet at lade være. Men hvad er 'sandheden'? Vil du danne dig din egen mening, så kig med her.

For nogle mdr. siden var mine børn og jeg til vores årlige tjek hos tandlægen, og alt så fint ud. De har ingen huller, og jeg har i hele mit liv haft 1 eneste, som opstod under graviditeten med nr. 2, som jo er et klassisk tidspunkt pga. nedsat spytproduktion.

Men altså, vi har fine tænderSmilingOg det påtales hver gang af tandlægen, samt hvor god jeg er til at børste. Dejligt, tænker jeg, så er alt jo i skønneste orden. Indtil hun spørger hvilken tandpasta, jeg bruger...

Nu er det jo sådan, at jeg for lidt over 10 år siden begyndte at interessere mig meget for hvad jeg putter på og i min krop, og tandpasta er en af dem. Jeg stoppede dengang med fluor og gik over til Urtekrams tandpasta, som jeg har været glad for. Det er det eneste, jeg nogensinde har brug til mine børn.

Det svarer jeg så, og min tandlæge fortæller mig straks, at det altså slet ikke er godt nok. At hun har oplevet skrækscenarier med børn, der pludselig kommer med 8 huller i tænderne, efter at deres forældre er skiftet over til fluorfri. At vi i hvert fald bør bruge fluortandpasta om aftenen, og så måske fluorfri om morgenen. Hun anbefaler mig Zendium, fordi det er den hun bruger i sin praksis.

Og jeg går så hjem og tænker. Ødelægger jeg virkelig mine børns tænder nu, ved ikke at bruge fluor? Er der alligevel noget om snakken? Jeg kaster mig over nettet og genopfrisker min gamle søgning på fluor for at nå frem til en beslutning.

Noget af det første jeg finder på dansk er en nyhedsartikel fra en avis, der citerer en dansk tandlæge for at sige, at forældre der ikke bruger fluor vanrøgter deres børn. Øhh, hvad??? Er det, eller er det ikke, et slags frit land, vi lever i? Det vil jeg lade dig tænke over, mens jeg går videre med min søgning Wink Jeg finder andre udtalelser, undersøgelser af tandpastaer og en generel holdning til, at det er helt sindssygt ikke at bruge fluor. Endelig finder jeg en artikel, hvor en tandlæge-professor kommenterer på noget en anden har sagt - nemlig at tandpasta generelt er unødvendigt! Og at det er børstningen, der har betydning. Kommentaren er så, at ja, det er rigtigt, men at man så skal børste længe, og det gider folk ikke, så hellere fluor. Jeg synes jo så, at man kunne lade den beslutning være op til folk selv, i stedet for at fortie det og bare holde på at fluor er eneste mulighed, men sådan er vi jo åbenbart forskellige...

Jeg finder også en masse om fluor i sig selv. På wikipedia, på sites som fortæller historisk om brugen af fluor, og på sites der anbefaler alternativer til fluor. Dem synes jeg, du selv skal læse, hvis du har lyst til at træffe dine egne valg, for man skal aldrig bare følge andres uden at kende baggrunden. Men jeg vil også fortælle dig, hvad jeg er nået frem til:

Fluor er et giftstof, affald fremkommet ved produktion af aluminium og svært for producenterne at slippe af med. Det er et giftstof, som har fundet anvendelse flere steder, men primært i rottegift, pesticider og - tandpasta??? Alene det bør få os til at tænke, synes jeg. Fluor kan lede til fluorose, som giver tænderne misfarvninger i form af brune pletter. Og fluor kan give svage knogler.

For mig at se kan fluor i bedste fald være en mulig behandlingsmetode til dem, der har svag emalje. De fleste hævder jo i hvert fald, at fluor styrker emaljen og modvirker huller i tænderne. Det forebygger vel så også - men det er og bliver altså et giftstof, som vi i bund og grund ikke har godt af. Men igen - hvis man har alvorlig caries, har man sgi heller ikke godt af det, så måske det er som med meget andet behandling, at man tager det sure med det søde, når det er nødvendigt... Eller hvad?

Fluortandpasta-proponenter siger til os, at tandpasta indeholder fluor i så små mængder, at det ikke er skadeligt. Måske. Men faktum er, at ingen af os ved præcis hvor meget fluor, vi indtager, fordi det også (pga pesticiderne) kan være i vores mad i mængder, vi ikke lige kender.

Så som jeg ser det: når jeg får at vide, at mine og mine børns tænder er sunde og stærke ved brugen af fluorfri tandpasta, så vil jeg fortsætte med det. Min mands tænder har haft svag emalje siden barndommen, og han bruger fluor. Hvis jeg oplever problemer med huller, vil jeg skifte til fluor, i hvert fald delvist.

For det er jo også en mulighed - at gøre begge dele. Det behøver jo ikke være et valg mellem det ene eller det andet, man kan jo også børste et par gange om ugen med fluor.

Og hvad kan man så ellers gøre?

Jo, man kan jo sørge for at børste rigtig, rigtig godt. Bruge de der 2-3 minutter på det, og lave en god rutine, så man ved man kommer hele vejen rundt rigtig godt. Lære sine børn at børste grundigt 2 gange dagligt.

Man kan også, hvis man har problemer med caries, spise xylitol-tyggegummi. Xylitol har en dokumenteret effekt på forplantningen af de bakterier, der forårsager caries.

Så kan man begrænse sukker. Faktisk betyder det meget bare at gøre det, at man spiser/drikker sukker på en gang, og ikke over længere tid. Har du en sodavand, så drik den på kort tid og skyl efter med vand, i stedet for at tage små slurke over mange timer. Spis hele posen med slik på en gang, i stedet for at dele den op Wink Og spis en gulerod bagefter for at rense tænderne. Spis slik, der ikke sætter sig på tænderne, hvis du har caries - dvs undgå vingummi, lakrids og bolsjer. Børst tænderne, inden du smovser i slik. Stik ungerne kagen inden maden, og lad den sunde mad rense tænderne for dem bagefter. Hehe, nu er jeg provokerende, jeg ved det, men bær over med mig, hvis du forstår, hvad jeg mener her :)

Mit største problem med anbefalingen af fluor er, at den er generel. Generalisering er idioti, for vi er ikke alle ens. Nogle kan have stor glæde af det, mens andre får problemer, og i midten er alle dem, der bare ikke har brug for det. Du ved selv, hvilken gruppe du tilhører :)

Spørgsmål?

Kommentarer er deaktiveret - skriv til mig via kontaktformularen, hvis du har spørgsmål.