Back to top

Alternativer til sæbe og shampoo

Se også om hudpleje med olie i Ansigtseksperimentet.sæbenødder

Jeg har altid haft problemhud. Dvs. eksem og tør hud, og i mine unge år en del bumser osv. Dem forsøgte jeg tåbeligt nok at slippe af med ved at bruge Clearasil og lignende hud-dræbende kemi, hvilket ikke ligefrem hjalp på min sarte fedtbalance i huden. Heldigvis fandt jeg ved 15-års alderen ud af at bruge rasul sæbe, og det har jeg brugt siden. Mere om det senere - først lidt info om sæber:
Sæbe laves ved en kemisk reaktion mellem lud (kaustisk soda) og fedt. Man bruger både animalsk og vegetabilsk fedt - dette vil fremgå af produktet. Ved denne forsæbning opbruges den kaustiske soda, siger de kloge, så det ikke længere er giftigt for hud og vandmiljø. Det er dog ikke ensbetydende med at det er sundt.
Sæbe affedter. Det kender vi fra opvaskemidlet, der opløser fedt. Opvaskemiddel er basalt set det samme som shampoo, bare mindre fortyndet med vand og uden blødgøring. Når man bruger shampoo, affedtes hovedbunden. Den danner herefter mere sebum (fedt) for a beskytte huden. Det giver mere fedtet hår = større behov for hyppig hårvask - en ond cirkel. Den samme affedtende virkning ses ved brug af håndsæbe, men her er huden lidt mere hårdfør.
Hvis man ikke vasker hår med shampoo, kommer hovedbunden altså ikke til at fedte hurtigt. 

Update juli 2019: I lang tid brugte jeg natron til at vaske hår i, også til børnene. Det gik fint i nogle år. Men faktisk er natron for nogle noget rigtig skidt til hårvask, fordi det simpelthen er for skrapt basisk. Da jeg begyndte med det, var der ikke så mange advarsler derude omkring det, men det er der nu! Læs fx her. Jeg bruger det stadig til deodorant til mig selv, men det skal "fortyndes" meget med olie for ikke at blive for skrapt, og den lille kan slet ikke tåle det uanset hvor fortyndet, det er.

Alternativer
Der findes forskellige alternativer til at bruge sæbe og shampoo. Her kommer lidt forslag.
Ingenting
Vi er lidt overdrevne med 'hygiejne' i vores del af verden. Der er ikke noget uhygiejnisk ved kun at gå i bad hver anden dag eller mindre - hvis man har sart hud vil hyppige bade være decideret dårlige for huden. Tænk på hvor meget vand, vi kunne spare, hvis vi skar brusebadene ned til det halve! Det er da miljøbevidst. Og nej, man behøver ikke gå rundt og se skrækkelig ud og hørme for at spare lidt på vandet :-) Rent tøj og klatvask under armene og i ansigtet er fint til de badfrie dage.
Rent vand
Du kan vaske meget rent uden andet end vand. Hvis du skyller håret grundigt, kan du fjerne snavs fra din hovedbund helt fint. Til intimvask og børnenumser er vand også ganske fint, fordi det kan være rigtig skadeligt at bruge rengøringsmidler disse steder.
Rasul
Rasul er vulkansk sæbejord, som købes i flager og opblødes i vand til et mudder, der vasker rent. Jeg ved godt, der på pakken står, at det kan blive til skum, men det er ikke rigtigt. Og forhåbentlig ved de fleste godt, at det ikke er skum, der gør rent! Rasul affedter ikke huden og er derfor særdeles velegnet til intimhygiejne, sart hud og hovedbund samt vask af børnehud, hvis den trænger til mere end vand. Man kan også vaske hår i rasul, men er man vant til at vaske hår dagligt i shampoo, vil håret skulle igennem en tilvænningsperiode for at slippe af med det oveflødige sebum.
Rasul kan også bruges til håndvask og stå klar i en skål ved siden af vasken.
Olie
Olier på en tot vat er superskånsom til blenumserne, der i forvejen lever et indelukket liv med risiko for mange hudproblemer. Ved diarré/hyppig afføring er det fantastisk, da både aftørring med toiletpapir samt vask (selv kun med vand) slider meget på huden.
Olier er også fantastiske til håret, da de blødgør og renser.
Til arp kender de fleste vel brugen af olier. Man behøver i øvrigt ikke vaske den ud igen med sæbe, da den i et sundt hår og hovedbund vil blive optaget i løbet af en dag eller to - gnub evt. håret let med en våd vaskeklud.
Vaskeskaller
Efter sigende kan man lave et afkog af vaskeskaller, som udnytter deres saponin-indhold (naturligt sæbestof), så det kan bruges som shampoo-erstatning. Jeg har ikke prøvet det selv.
Sæbeurt

Man kan også lave et afkog af sæbeurt (fås i helsekoster) og bruge til at vaske sig med. Dette har jeg kun prøvet en enkelt gang for mange år siden og husker faktisk ikke rigtigt resultatet, så det har måske ikke været imponerende :-) Men jeg kan jo have gjort det forkert.

Siden denne artikel blev skrevet tilbage i 2007 (hold da op, mand - tiden fliver altså virkelig), så er der kommet en milliard nye blogs med tips til alt sådan noget her. Der er masser af andre idéer - prøv bare at google (gerne på engelsk for flest mulige hits).

Kommentarer

Hej, jeg vil også gerne anbefale Rasul. Jeg har haft problemer i årevis med en hovedbund, der sved og dannede lugt, fordi shampoo beskadigede den. Desuden var mit hår udtørret og blev fedtet i løbet af halvanden dag. Og der er ikke den shampoo, balsam eller hårkur, jeg ikke har prøvet. Men nu er det slut med det. Jeg har opdaget Rasul, som vasker håret rent og blødt og har en ganske fin og diskret duft. Og så er jeg ellers ligeglad med, at leret ikke er skrig-grønt eller snehvidt og blev brugt meget af hippierne i 70'erne. Det er et kæmpegodt produkt, og det er det, der tæller :-)

Hvordan bruger du rasul jorden. Opbløder du en hvis mængde på forskud, og hvorlænge kan det i såfald holde sig? Eller gør du noget andet smart for at gøre det så læt tilgængeligt som muligt?

Mvh.

jeg opbløder det på forhånd og har det stående i en bøtte med tætsluttende låg. jeg hælder rasul i halvvejs op, og så vand på til det er et par cm over. det skal ikke være for hårdt! det kan sagtens holde sig i mere end 1 måned.

henne kan Rasul købes? :)

Vil fremover ikke vaske hår i shampoo. Men fx i svømmehal SKAL man jo vaske sig godt, også håret. Hvad gør I andre der ikke vasker hår i alm. sæbe i sådan en situation? Og hvis man bruger hårkur ødelægger det så hele processen ved at vaske uden sæbe?

rasul kan købes i helsekostforretninger.

jeg ved ikke med svømmehal, kan ikke tåle klor, så det har jeg ikke været konfronteret med. men mon ikke man bare kan undlade håret?

pointen med at undlade shampoo er at undgå at affedte håret. hårkur der ikke affedter håret hår ingen negativ effekt på dette. hvis man har brug for hårkur, kan det fx være smart at bruge olier i spidserne, og bruges det kun i det tørre hår, bliver vask efter kur også unødvendigt.

Du er ikke forpligtet til at hverken vaske eller gøre dit hår vådt i svømmehallen hvis du vælger at bruge badehætte! Ved godt det ser noller ud men vælger altid selv at bruge badehætte og beholde håret tørt. For det er på ingen måder godt for håret at få klor ;o)

Tak for det tip, Katja! Det er faktisk rigtig praktisk :-) Og tak for at have genintroduceret mig for det fantastiske ord noller, som jeg havde glemt :-)

Hej! :)
Jeg vil gerne dele lidt ud af mine erfaringer -
Jeg er en pige på 17 år, der længe har døjet med det problem, som den første kommentars forfatter også havde, nemlig et hår der egentlig "burde" vaskes efter omkring et døgn, for ikke at komme til at være uudholdeligt fedtet. Når jeg vaskede håret om morgenen, kunne min hovedbund desuden allerede lugte "surt" henad kl. 4 om eftermiddagen, og efter 1½ dag var det så slemt at jeg virkelig næsten ikke kunne klare det. Dog vaskede jeg aldrig hår hver dag, fordi jeg vidste at det var usundt for håret. Takket være denne hjemmesides gode råd med at vaske hår i Rasul tog jeg til min nærmeste helsekostbutik og købte en pakke med leret. Efter at have vasket hår i Rasul i blot et par uger var alle gener med surt lugtende hovedbund og (alt for) hurtigt fedtende hår væk. I dag, et par måneder efter første forsøg med Rasul, går der stadigt flere dage imellem hårvaskene (er oppe på 3-4 dages tid) og det er langt over hvad jeg havde drømt om.
Mit hår kan dog have tendens til at blive en smule "stift", når jeg vasker det i Rasul-leret, men for at løse det problem, bruger jeg en plejende og fugtgivende balsam i håret, som gør det til at arbejde med. Jeg har noget "shampoo" (uden sæbe, så vidt jeg kan tyde af ingredienserne, i hvert fald får jeg ingen "tilbagefald" ved at bruge det) som jeg bruger, hvis jeg har været i svømmehallen fx :)
Desuden er jeg også begyndt at vaske mit ansigt i Rasul og jeg synes at min hud er forbedret.

Så tak for de gode råd! :D

Dog prøvede jeg en dag at forsøge at vaske hår i rent, varmt vand i stedet for Rasul eller noget andet, men denne oplevelse var dog rigtig dårlig, mit hår var endnu mere fedtet efter at jeg havde tørret det igen, så jeg var nødt til at vaske det igen. :S

Det blev vist til en mindre roman, men håber at det vil kunne hjælpe flere til, at prøve forslagene her på siden! ;)

er Rasul godt til nye dreadlocks :)?

Jeg tror det ikke :-) Det er jo en slags mudder så måske ikke så nemt at vaske ud? Jeg bruger natron og æblecidereddike selv :-)

Hej,

Jeg er på udgik efter sulfatfri hårshampoo og showergel/body shampoo uden parfume, farve og parabener, til sart hud/kløende hovedbund. 

Spørgsmål?

Kommentarer er deaktiveret - skriv til mig via kontaktformularen, hvis du har spørgsmål.