Back to top

Alternativer til komælk til børn

I disse kernesunde tider er der megen snak om hvad små børn skal have i stedet for komælk. Det er der jo næsten kun ét svar på ;-)

Jeps - du gættede det: modermælk!

Små børn har brug for kalorietæt mad. Modermælk er dem mest sublime fødevare til små børn, bla. fordi det indeholder så meget fedt af den helt rigtige slags, og det er sååå vigtigt for hjernens udvikling, samt selvfølgelig kroppens. Men du kan selvfølgelig læse meget mere om goderne ved modermælk alle mulige steder, så jeg vil stoppe her og skrive noget andet.

 

Indtil 3 års alderen kan børn efter de fleste eksperters mening faktisk ikke rigtigt udvikles optimalt uden mælk fra enten mor eller et andet pattedyr. Men i den vestlige verden ammes kun få børn så længe. Oven i dette problem er der en stigende tendens til fravalg af komælk, fordi det har fået et bad rep. Nu taler jeg altså om folk der IKKE er allergiske, men bare vælger det fra. I stedet vælger de soyamælk, rismælk eller andet.

Soyamælk vil jeg decideret fraråde. Soya er ekstremt dårligt for den menneskelige fordøjelse pga dets store indhold af enzymhæmmende stoffer, og mistænkes derudover for at være hormonforstyrrende pga det store indhold af phyto-østrogener. Fortalere for soya siger ofte, at det har "været brugt i østen i hundreder af år", men det er ikke rigtigt - ikke på den måde vi spiser soya i vesten nu. Fermenterede produkter som tamari og miso har været brugt længe og er IKKE dårlige, og tofu i ganske små mængder har man også brugt længe. Men "texturized soy/vegetable protein" er bare en fast-food opfindelse af de helt forfærdelige. Og soyamælk er lige så slemt.

Rismælk er totalt blottet for næring og kan kun anbefales til mælkeallergikere, der ikke kan drikke kaffe uden noget i. Det er bare sødt vand og har ingen plads i børnekost. Jeg ved det, jeg brugte det selv da jeg var veganer og børnene var små, men fortryder det i den grad :-(

Nødde- og frømælk er bedre end begge de ovennævnte, men indeholder stadig langt fra de kalorier, som mm eller mme gør.

Det jeg vil frem til er: hvis du vil fravælge komælken til dine børn, så bør du fortsætte amningen så længe som muligt, og helst mindst frem til 3 år :-)

Tak til min veninde Dawn for hendes inspiration og tanker omkring dette emne :-) Du kan læse hendes side her.

Kommentarer

Helt enig med jer :)

Øv bøv dit link til Dawn i sidste line på denne side, virker desværre ikke. Jeg vil meget gerne læse det, da det er meget relevant for mig!
Hilsen Pia.

undskyld, det er nu rettet, men det ser ud som om siden er nedlagt :-( jeg snakker lige med hende og vender tilbage!

Spørgsmål?

Kommentarer er deaktiveret - skriv til mig via kontaktformularen, hvis du har spørgsmål.